Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iurie Leancă la RFI: "Franţa şi-a modificat poziţia faţă de eventuala aderare a Rep. Moldova"

iurie_leanca2.jpg

Premierul Iurie Leancă, în dialog cu Vasile Damian

Nu există altă opţiune pentru Republica Moldova în afara Uniunii Europene, spune de la Paris Iurie Leancă. Premierul Republicii Moldova a venit în Hexagon pentru o vizită de două zile. După întâlnirea de luni cu preşedintele François Hollande, liderul de la Chişinău s-a văzut marţi cu omologul său de la Paris, Manuel Valls şi apoi cu o serie de oameni de afaceri. Vasile Damian a realizat cu această ocazie un interviu cu Iurie Leancă.

Mai sunt câteva zile până când Republica Moldova va semna Acordul de Asociere şi de Liber Schimb. Este un prim pas, speră autorităţile de la Chişinău.

După întâlnirea de la Palatul Elysée, a primit şeful Executivului moldovean semnale de la preşedintele Franţei în privinţa unei eventuale aderări a ţării la UE? Iată ce răspunde Iurie Leancă: "Constat o schimbare în poziţia franceză; dacă înainte exista o anumită reticenţă vizavi de perspectiva europeană şi eligibilitatea Republicii Moldova pentru aderarea la UE, astăzi colegii de la Paris înţeleg că acordul de asociere nu este etapa finală a procesului pe care ni-l dorim noi. Deocamdată nu există însă o disponibilitate de a face o declaraţie foarte clară pe acest subiect. Faptul că observ totuşi o schimbare e un lucru pozitiv".

În opinia prim-ministrului moldovean, "evoluţile şi involuţile din Ucraina generează mai multe semne de întrebare. E nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la o înţelegere mai clară a situaţiei din regiune şi a atitudinii UE şi a ţărilor importante ale UE". Pentru Republica Moldova nu există însă alternativă în afara Uniunii Europene, mai explică premierul: "De coerenţa de care vom da dovadă depinde şi percepţia despre noi în marile capitale".

 

"Avem toate argumentele să convingem moldovenii că nu există alternativă la UE"

 

Ce au spus responsabilii francezi despre diviziunile care există în societatea moldovenească faţă de aderarea la UE?

"În ultimii doi-trei ani, societatea moldovenească este mai puţin euro-optimistă", notează Iurie Leancă. "Lumea este dezinformată de o campanie intensă de intoxicare a spaţiului mediatic. Din acest motiv, am lansat şi noi o campanie. Nu pentru a face o propagandă ieftină. Noi prezentăm fapte, dăm argumente şi arătăm efectele reale ale integrării europene. Pentru asta e suficient să ne uităm ce s-a întâmplat în România. De pildă, să vedem care sunt subvenţiile pentru un fermier şi ce putem face noi din resurse proprii. Avem toate argumentele necesare pentru a convinge majoritatea cetăţenilor moldoveni că nu există alternativă dacă vrem un stat neafectat de flagelul corupţiei, un stat cu o justiţie care judecă după lege şi nu după interese", spune premierul Republicii Moldova.

În afară de asta, în ultimii patru ani şi jumătate, asistenţa europeană pentru Republica Moldova a crescut enorm, în pofida crizei cu care s-a confruntat UE, mai explică premierul moldovean. "Preşedintele Barroso a mai venit la Chişinău şi a mai semnat acorduri prin care UE ne oferă 50 de milioane de euro. Avem toate argumentele pentru a convinge cetăţenii moldoveni că nu avem alternativă la UE", mai declară Leancă.

 

Aţi evocat tensiunile din Ucraina. În acest context aţi vorbit şi despre conflictul transnistrean cu responsabilii francezi?

"Există la Paris, ca şi în alte capitale un interes pentru conflictul îngheţat din Transnistria. Am menţionat faptul că în pofida evoluţilor dramatice din Ucraina, în regiunea transnistreană situaţia nu s-a deteriorat, nu au fost escaladări de tensiune. Deşi mai avem probleme cu şcolile care predau în limba română, cu pământul pentru fermierii din anumite zone, în linii mari situaţia nu s-a deteriorat şi acesta este un lucru pozitiv. Pe viitor este deci important să menţinem acest nivel de relativă stabilitate. Sper ca după alegeri să regândim anumite elemente din această ecuaţie, să avem o conlucrare mult mai strânsă cu noua conducere de la Kiev, dar şi cu ceilalţi parteneri din formatul 5+2, fără a ignora dialogul direct cu cei de la Tiraspol şi nu doar cu conducerea, dar şi cu oamenii de afaceri de acolo, care au interes puternic de a-şi dezvolta relaţile economice cu UE", spune Iurie Leancă.