Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programul electoral al cancelarului Merkel, “o utopie fiscală”

merkel.jpg

Angela Merkel mai are trei luni până la alegeri

Cancelarul german Angela Merkel şi-a prezentat programul de campanie. Pe 22 septembrie, în Germania vor avea loc alegeri generale, iar creştin – democraţii, CDU, şi liderul lor - cancelarul Angela Merkel – speră să obţină un al treilea mandat. Programul electoral a fost criticat însă şi de rivalii social-democraţi, şi de aliaţii liberali, dar şi de membri ai propriului partid. Deşi predică austeritatea pentru restul Europei, cancelarul le-a promis nemţilor mai multe beneficii sociale şi miliarde de euro pentru investiţii.

Reducerea datoriei de stat, concomitent cu investiții și beneficii sociale crescute, dar fără creșteri de taxe. Cam așa s-ar rezuma platforma electorală a creștin-democraților aflați la guvernare în Germania. “Pe 22 septembrie trebuie să decideţi în ce direcţie o vom lua ca ţară. Dacă veţi continua cu noi drumul de succes sau să o luăm în jos conduşi de o coaliţie social-democraţi - Verzi”, le-a spus cancelarul simpatizanţilor reuniţi la Berlin pentru prezentarea noii platforme a partidului său, CDU şi a partenerului său etern de alianţă, CSU, creştin-democraţii bavarezi. 127 de pagini de promisiuni care nu vor putea fi ţinute decât printr-o îndatorare masivă a bugetului, potrivit criticilor citaţi de “Der Spiegel”. Şi măsuri ce par mai degrabă proprii social-democraţilor.

După ce a insistat în ultimii ani pentru disciplină fiscală în Eurozonă şi programe de austeritate stricte, Angela Merkel devine cheltuitoare la ea acasă. Beneficiile sociale pentru familii, de pildă vor avea creșteri în valoare totală de 7,5 miliarde de euro. Apoi, CDU ar pune deoparte pe termen lung 25 de miliarde de euro pentru a îmbunătăți rețeaua de autrostrăzi a țării, un miliard urmând să fie alocat anul viitor.

Conservatorii au promis să elimine inechităţile din sistemul de taxare german, ceea ce se va traduce prin venituri mai mici cu 6 miliarde la buget. În fine, Merkel promite să modifice şi legea pensiilor, în aşa fel încât timpul petrecut de femei în concediul de creştere a copiilor să conteze mai mult la calculul pensiei. Costul acestei măsuri este estimat la 6,5 miliarde. Mai există o mulţime de alte promisiuni mai mici, de la facilităţi mai bune în şcoli până la scutiri pentru proprietarii care fac îmbunătăţiri la sistemele de securitate ale caselor.

 

Criticat de la stânga la dreapta

 

Noua platformă electorală a stârnit atât criticile opoziţie SPD, care a numit documentul “platforma electorală pentru fraudă” și “utopie fiscală”, cât şi pe cele ale partenerilor de coaliţie ai Angelei Merkel, liberalii (FDP).  “Multe dintre propunerile conservatorilor nu sunt sprijinite cu finanţări concrete”, a precizat Patrick Döring, secretarul general al liberalilor, citat de DPA.

Nemulţumiri au apărut chiar şi în propriul partid. “Acest concurs între partide de a se depăşi mereu unul pe celălalt în inventarea de noi beneficii sociale e iresponsabil”, a indicat Wolfgand Steiger, secretar general al consiliului economic al CDU. Cancelarul a încercat însă să elimine aceste temeri. “Finanţele solide şi investiţiile bine făcute nu sunt contradictorii”, a spus ea. Peste toate, Germania mai are câteva miliarde de cheltuit pentru reconstrucţia post-inundaţii. Publicația economică “Handelsblatt” calculează că, însumate, cheltuielile ar însemna 28,5 miliarde de euro.

 

Mai puțină Europă

 

Există şi aspecte ale programului ce țin de viziunea cancelarului despre Europa. Cancelarul tinde să se îndepărteze mult faţă de linia tradiţională a partidului său în materie de politici europene. Merkel nu este de acord cu transferul de puteri suplimentare către Bruxelles, chiar dacă principiul este trecut în programul CDU de acum doi ani. În egală măsură, cancelarul ar spune “nu” ideii creării unui minister european al Finanţelor şi alegerii preşedintelui Comisiei Europene prin vot, idei susţinute de partidul său şi în special de ministrul de Finanţe Wolfgang Schauble.

Şi, pentru ca nimeni să nu-şi mai facă vreo speranţă, cancelarul a insistat ca în platforma electorală să fie trecut că CDU respinge ideea punerii în comun a datoriilor Europei prin crearea de eurobonduri.

În ceea ce priveşte extinderea Europei, şi în special aderarea Turciei, poziţia CDU nici nu putea fi mai clară: blocul conservator își exprimă opoziţia faţă de intrarea Turciei în Uniune. Ţara nu îndeplineşte condiţiile de aderare şi nici nu doreşte un parteneriat privilegiat cu blocul comunitar, a explicat Angela Merkel, în ciuda avertismentelor Ankarei de a nu transforma problema aderării Turciei într-o temă de campanie electorală.

Ultimele sondaje de opinie arată că alianța de guvernare CDU/CSU ar obține 40% dintre voturi, în timp ce aliații liberali – 6%, iar coaliția rivală social-democrați / Verzi ar lua doar 22 de procente.