Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Practici îndoielnice ale serviciilor secrete

Opoziţia germană cere guvernului să intervină juridic la nivel internaţional pentru a stopa acţiuni excesive de supraveghere electronică, de secretarizare a datelor stocate, încălcînd astfel drepturile individuale ale cetăţenilor. Interceptarea comunicărilor electronice de către SUA şi Anglia, dezbătută şi în Bundestag.

Cu prilejul vizitei preşedintelui Barack Obama în Germania, săptămîna trecută, Angela Merkel a atras atenţia asupra necesităţii respectării unui „echilibru” acceptabil „între securitate şi libertate”.

Prin aceste critici aluzive, şefa guvernului federal a vrut să sugereze dezacordul Germaniei privitor la supravegherea electronică globală practicată de către serviciul secret american NSA (National Security Agency).

Între timp s-a aflat de interceptări similare făcute şi de serviciul secret englez, ceea ce a stîrnit un val de comentarii în presă şi reacţii din partea unor politicieni şi analişti. În acelaşi context, s-a aflat că cele două servicii secrete, american şi englez, cooperează în cadrul acţiunii de interceptare.
Ministrul britanic de externe, Hague, a apărat această cooperare, calificînd-o drept „indispensabilă”.

Cu prilejul unei vizite în California (SUA), Hague a declarat că statul nu-şi poate apăra cetăţenii dacă nu dispune de informaţii secrete privind activitatea unor terorişti. Potrivit radiodifuziunii germane, Hague a mai spus că activitatea serviciilor secrete se desfăşoară într-un cadru strict legal.

Avînd în vedere tratatele europene, ministrul german al justiţiei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a cerut autorităţilor britanice să informeze opinia publică asupra volumului de date stocate, ce date au fost culese şi în baza căror legi s-au efectuat aceste operaţiuni.

Pe de altă parte, agenţia de presă DPA a anunţat că guvernul britanic nu este dispus să facă dezvăluiri privind programul de interceptare, "Tempora". Asta rezultă dintr-o adresă a ambasadei britanice trimisă ministerului german de interne. În adresa citată de DPA se spune că din principiu nu se divulgă probleme legate de activitatea serviciilor secrete.

Într-o declaraţie a ecologistului Volker Beck, difuzată de radiodifuziunea publică germană, acesta a subliniat că programele anglo-americane de supraveghere încalcă prevederile pactului civil al Naţiunilor Unite.

„De aceea trebuie examinate posibilităţile de a interveni contra Statelor Unite şi Marii Britanii pe cale juridică şi de a înainta o plîngere la Curtea Internaţională de Justiţie. Contra Marii Britanii există posibilitatea de a începe o acţiune pentru încălcarea prevederilor tratatelor europene, în care sunt stabilite reglementările privind protecţia datelor personale.”

Vorbind despre un adevărat „scandal”, expertul pentru probleme de securitate internă, social-democratul Michael Hartmann a lansat un apel adresat cancelarei, cerîndu-i să acorde problemei interceptărilor o atenţie prioritară.
Asta, pentru că au fost încălcate libertăţi individuale ceea ce nu poate fi ignorat şi ceea ce trebuie discutat la nivel internaţional.

În mai multe relatări s-a arătat că şi Serviciul Federal de Informaţii (BND - Bundesnachrichtendienst) interceptează anumite contacte stabilite prin reţele de telecomunicaţie.
Astfel, comunicarea pe internet cu străinătatea este parţial interceptată de către BND, precum a confirmat Klaus Sandefeld de la Asociaţia Eco într-un interviu cu postul de radio Deutschlandfunk.

Problema interceptărilor s-a aflat astăzi şi pe ordinea de zi a Bundestag-ului. În cursul dezbaterilor opoziţia a cerut guvernului să facă lumină în această afacere şi să afle gradul în care au fost afectaţi cetăţenii. Ministrului de interne, Hans-Peter Friedrich, i s-a cerut să discute problema cu omologul său american şi britanic. Este inadmisibil ca parlamentarii să afle despre acest scandal din presă şi nu din partea autorităţilor guvernamentale competente.

În replica sa, ministrul de interne a luat apărarea Statelor Unite şi Angliei, afirmînd că nu există nici o îndoială că supravegherea internetului s-a desfăşurat în conformitate cu prevederile legale.