Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


John Kerry ajunge în Irak, în contextul în care jihadiştii cuceresc oraş după oraş

kerry.jpg

Şeful diplomaţiei americane, John Kerry

Militanţii radicali suniţi au reuşit să preia cu forţa încă cinci oraşe irakiene şi îşi continuă marşul spre Bagdad. În cursul weekendului, jihadiştii au venit spre zona capitalei şi dinspre nord, şi dinspre vest. Deţin acum, pe lângă provincia Ninive în întregime, şi provincia Anbar, în proporţie de 70%. Kurzii între timp vor să îşi proclame suveranitatea petrolieră, de teama avansului militanţilor din Statul Islamic din Irak şi Levant. Este contextul în care va ajunge astăzi în Irak secretarul de stat american John Kerry. Şeful diplomaţiei americane cere actualilor lideri să formeze un nou guvern, de unitate naţională.

Încă dinainte de a ajunge, şeful diplomaţiei americane i-a cerut premierului Nuri al Maliki să se ridice deasupra motivaţiilor sectare, să cuprindă şi celelalte confesiuni, să aibă în cele din urmăr un guvern mai reprezentantiv pentru populaţie. Cererea vine în contextul în care suniţii îi reproşează premierului şiit că nu le respectă drepturile. Din acest motiv, secretarul de stat american se va vedea şi cu lideri şiiţi, dar şi cu lideri suniţi din Irak. Cât despre jihadiştii din SIIL, iată ce spune John Kerry, potrivit CNN:

“Nicio ţară nu este la adăpost de răspândirea terorismului. Şi niciunul dintre noi nu îşi poate permite să lase această entitate să aibă un refugiu în Irak. Pentru că acesta ar deveni o bază pentru terorişti, care vor acţiona împotriva oricui, împotriva tururor, nu numai în regiune, ci şi în afara ei.”

Misiunea jihadiştilor este să creeze un stat islamic care să cuprindă zonele sunite din Irak şi Siria. Printre oraşele pe care au reuşit să le cucerească în weekend se numără Tal Afar, din apropiere de graniţa cu Siria, dar şi un alt oraş strategic, Rutba, aflat la circa 100 de kilometri de graniţele cu Iordania şi Arabia Saudită. În toate zonele pe care le controlează, militanţii suniţi au început să impună legea islamică, sharia. S-au format inclusiv tribunale sharia la Mosul. Şi nu doar atât. Insurgenţii au ucis 21 de oficiali locali în două zile, în oraşele Rawa şi Aana, în vestul Irakului, au anunţat ofiţeri şi medici duminică citaţi de AFP.