Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criză politică în Portugalia

portugalia.jpg

Premierul Pedro Passos Coelho cu cei doi miniştri demisionari

Programul de austeritate prin care trece ţara de doi ani, de când a luat împrumut internaţional, nu a funcţionat. Costul de finanţare la care se împrumută Portugalia de pe pieţele externe a început să crească din nou, iar în ultimele două zile, doi membri importanţi ai cabinetului – ministrul de Finanţe şi cel de Externe – şi-au dat demisia.

Premierul portughez Pedro Passos Coelho insistă că nu va renunţa la funcţie şi că nu îşi va abandona ţara, în ciuda demisiei miniştrilor săi de Finanţe şi de Externe. Politicianul social-democrat spune şi că va face eforturi pentru a împiedica o eventuală cădere a guvernului.

Dar guvernul său a rămas fără doi membri importanţi. În primul rând fără cel care a fost artizanul programului de austeritate. Ministrul de Finanţe Vitor Gaspar a demisionat luni seară. Argumentul? Credibilitatea i-ar fi fost compromisă de eşecul guvernului în ceea ce priveşte respectarea ţintelor de deficit stabilite de Uniunea Europeană. Ministrul mai declară că demisia sa era necesară şi pentru că opinia publică din Portugalia nu mai sprijină măsurile de reducere. O recunoaştere implicită a eşecului programului său, comentează “Le Monde”.

La o o zi după, şeful diplomaţiei, Paulo Portas, totodată lider al partidului CDS, a demisionat în semn de protest faţă de politica guvernului în zona finanţelor publice.

 

Politică tot mai contestată
 

Portugalia se zbate încă să îndeplinească termenii impuşi de creditori pentru împrumutul de 78 de miliarde de euro luat în 2011.

Încă din ianuarie, politica de austeritate şi rezultatele ei au început să fie puse sub semnul întrebării. Opoziţia a înaintat două contestaţii la Curtea Constituţională contra bugetului pe 2013. În aprilie, instanţa supremă a invalidat câteva dintre măsurile de austeritate considerate discriminatorii, printre care reducerea primelor pentru funcţionari şi a pensiilor dar şi a alocaţiilor pentru şomaj. În februarie, liderul opoziţiei socialiste a cerut chiar renegocierea termenilor sub care a fost luat împrumutul (chiar dacă acordul a fost încheiat cu Troica de guvernul socialist).

La începutul lui iunie însă, cabinetul lui Pedro Passos Coelho adoptă noi reduceri pentru a le compensa pe cele invalidate de Curtea Constituţională. În “meniu” -  inclusiv o creştere generalizată a impozitului pe venit. În fapt, obiectivul guvernului Coelho este ca Portugalia să respecte obiectivele fixate de creditori – FMI, UE şi Banca Mondială.

 

Consecinţele austerităţii

 

Rezultatul: ţara este deja în recesiune de doi ani, iar anul acesta economia va scădea cu încă 2,3%. Şomajul a atins nivelul de 17.5% (dar peste 40% în rândul tinerilor) şi mii de tineri, în special cei cu studii superioare, părăsesc ţara pentru a-şi găsi locuri de muncă. Iar deficitul continuă să crească. Portugalia a fost dată de multe ori ca exemplu de disciplină de către oficiali europeni, în special germani, în opoziţie cu Grecia.

Şi totuşi, creditorii nu sunt dispuşi să lase marjă de manevră autorităţilor portugheze. “Este important să fie menţinut ritmul reformelor, chiar dacă au fost deja făcute eforturi mari pentru consolidarea finanţelor publice”, a explicat comisarul european pentru Afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, citat de “Le Monde”.

Dar portughezii nu mai au răbdare. Izolarea guvernului Coelho s-a accentuat săptămâna trecută, când cele două sindicate importante şi-au unit forţele şi au paralizat transportul public.

Astăzi, pe fondul instabilităţii sociale şi politice, costul de finanţare al Portugaliei pe 10 ani a depăşit 7% pentru prima dată în 2013. Iar problemele cu obligaţiunile portugheze încep să se reflecte şi asupra costurilor la care se împrumută Spania şi Italia.