Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egipt – “Vinerea Furiei” pentru Frăţia Musulmană

Un soldat egiptean a fost ucis în Peninsula Sinai în atacuri ale islamiştilor, iar alţi doi au fost răniţi. Incidentele vin după îndepărtarea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi. În acest timp, armata egipteană îndeamnă populaţia la unitate şi "reconciliere".

În atacurile din Sinai, islamiştii au folosit rachete şi au tras cu mitraliere în posturi de poliţie şi militare, a anunţat o sursă medicală, citată de France Presse. Un soldat a fost omorât, iar alţi doi au fost răniţi în atacul asupra unui punct de control al armatei la al-Gura, în nordul peninsulei.

Un post de poliţie şi o clădire a serviciilor de informaţii militare din oraşul de frontieră Rafah au fost atacate cu rachete, au adăugat surse de securitate, care spun că islamiştii au atacat punctele de control militar şi poliţienesc din mai multe oraşe din nordul Sinai-ului. Atacurile nu au fost revendicate.

Islamiştii radicali se servesc de regiunea de nord a peninsulei, puţin populată, ca de o trambulină pentru a ataca forţele de securitate şi Israelul. Anterior, nai mulţi islamişti au ameninţat public că vor comite violenţe ca răspuns la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Mohamed Morsi.

Armata îndeamnă la calm

În acest timp, armata egipteană a îndemnat populaţia la unitate şi "reconciliere". Militarii cer renunţarea la "răzbunare", după demiterea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, , într-un comunicat publicat în noaptea de joi spre vineri, relatează AFP.

De asemenea, armata a afirmat că "măsurile excepţionale şi arbitrare împotriva oricărei mişcări politice" ar trebui să fie evitate, cu referire la forţele de securitate care au întreprins măsuri represive împotriva liderilor mişcării Fraţii Musulmani, din care provine Morsi.

Islamiştii au îndemnat vineri la manifestaţii pentru a-l susţine pe preşedintele demis, creând astfel pericolul unor noi confruntări, după ciocnirile violente care au avut loc recent între susţinătorii şi opozanţii lui Morsi. Protestele vin după ce joi dimineaţa, preşedintele Curţii Constituţionale din Egipt, Adly Mansour, a fost învestit în funcţia de preşedinte interimar, înlocuindu-l pe Morsi, demis de către armată.

“Fără arestări arbitrare”, cer Statele Unite

Statele Unite le cer autorităţilor egiptene să nu recurgă la "arestări arbitrare" împotriva lui Mohamed Morsi şi a susţinătorilor preşedintelui islamist demis. Membrii echipei de securitate a preşedintelui Barack Obama au subliniat importanţa "revenirii rapide şi responsabile" la un Guvern civil ales în mod democratic, în discuţiile cu oficialii egipteni şi cu partenerii de la Washington, a spus un oficial american sub acoperirea anonimatului.

Preşedintele Obama a participat joi la o reuniune cu consilierii săi privind situaţia din Egipt, în a doua zi după demiterea lui Mohamed Morsi de către armată, a precizat sursa. Armata l-a înlocuit în funcţie miercuri pe Mohamed Morsi cu preşedintele Curţii Constituţionale până la organizarea unor noi alegeri anticipate, a anunţat generalul egiptean Abdel Fattah al-Sissi, fără a preciza durata acestei perioade de tranziţie.

Mohamed Morsi şi alţi lideri ai Frăţiei Musulmane sunt obligaţi să nu părăsească Egiptul, din cauza unei anchete în desfăşurare privind o evadare din închisoare în 2011, pentru care ei vor fi interogaţi lunea viitoare.