Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interes scăzut în Libia pentru scrutinul care ar putea pune capăt anarhiei

libyan-election-2012.jpg

Alegeri in Libia

În Libia au loc miercuri alegeri legislative în cadrul unui scrutin considerat crucial pentru viitorul țării. Rezultatul este greu de prevăzut în contextul in care alegerile se desfasoara într-o atmosferă de insecuritate şi instabilitate politică totală. Securitatea scrutinului provoacă îngrijorări, în contextul în care Libia se află sub controlul miliţiilor, iar interesele triburilor şi ale regiunilor sunt înaintea celor ale statului. Actualul Parlament de la Tripoli a fost acuzat că a acaparat puterea şi că a contribuit la instabilitatea din ţară, în special prin susţinerea grupărilor islamiste, în detrimentul armatei.

Libienii aleg azi un nou Parlament așteptat să conducă țara într-o noua fază de tranziție și să restabilească ordinea în Libia, afectată de anarhie și violențe de la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011.

Deși Guvernul interimar a încercat să încurajeze o largă participare populară pentru valorile democrației și îmbunătățirea procesulului politic doar 1 milion și jumătate de libieni s-au inregistrat pentru a vota din cei 3,4 milioane de alegatori. În comparație la alegerile din 2012- primele alegeri libere de la îndepartarea lui Muammar Ghadafi de la putere- au votat peste 2,7 milioane de persoane.

Acum libienii sunt chemați la urne pentru a alege cei 200 de membri ai viitoarei Camere a Reprezentanţilor, care urmează să înlocuiască Congresul General Naţional de la Tripoli. Dintre cele 200 de mandate ale viitorului Legislativ, 32 sunt rezervate femeilor, în timp ce listele politice au fost interzise. Rezultatele parţiale ale scrutinului urmează să fie anunţate începând din 27 iunie.

Congresul General Naţional este principalul acuzat pentru situaţia instabilă din ţară.

Actualul Parlament de la Tripoli a fost acuzat că a acaparat puterea şi că a contribuit la instabilitatea din ţară, în special prin susţinerea grupărilor islamiste, în detrimentul armatei.

De altfel, sub presiunea străzii, Congresul General Naţional a acceptat să lase locul unui nou Legislativ, după ce, iniţial, a decis prelungirea până în decembrie 2014 a mandatului, care expirase în februarie.

Libienii speră în alegerea unor noi lideri, care să pună capăt disputelor politice între liberali şi islamişti şi să restabilească ordinea în această bogată ţară petrolieră, cuprinsă de violenţe şi anarhie de la îndepăratea regimului lui Muammar Kadhafi, în 2011.

Pe de altă parte, securitatea scrutinului provoacă îngrijorări, în contextul în care Libia se află sub controlul miliţiilor, iar interesele triburilor şi ale regiunilor sunt înaintea celor ale statului.