Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egipt: atentate în serie

Cel puţin patru oameni au murit astăzi, după ce patru bombe artizanale au explodat la Cairo. Se întâmplă pe fondul represaliilor începute de noile autorităţi contra membrilor Frăţiei Musulmane. În replică, islamiştii comit atentate.

Din primele informaţii, pare un atentat terorist: au fost patru bombe artizanale, de slabă putere, care au fost detonate în trei stații ale metroului din capitala egipteană, au anunțat surse din poliția locală. Ce-i drept însă, exploziile au fost la o oră de vârf.

Alte două dispozitive au fost detonate în cartiere de la periferie. Atentatul are loc pe fondul represiunii sângeroase lansate de autorități împotriva opoziției islamiste din Egipt.

Aceste noi atentate survin la o lună după alegerea fostului șef al armatei Abdel Fattah al-Sissi în fruntea țării, cu 96,9% din voturile exprimate, după eliminarea oricărei opoziții, atât din rândul islamiștilor, cât și al laicilor.

În violențele ce au urmat înlăturării de la putere a președintelui islamist Mohamed Morsi de către armata condusă de al-Sissi au fost uciși peste 1.400 de simpatizanți ai fostului președinte și arestați peste 15.000. Procesele sumare în care de atunci s-au pronunțat sute de condamnări la moarte au fost criticate de comunitatea internațională, explică Agerpres.

Ca represalii, insurgenții islamiști comit atentate ce s-au soldat până în prezent cu circa 500 de morți în rândul forțelor de ordine.