Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina menţine armistiţiul, în pofida doborârii de către proruși a unui elicopter în estul ţării

elicopter_ucraina__reuters_yannis_behrakis.jpg

Elicopter, Ucraina Sursa foto : REUTERS Yannis Behrakis

Ucraina a decis menţinerea armistiţiului unilateral, în pofida atacului asupra unui elicopter ucrainean, care s-a soldat cu nouă morţi, în estul ţării, a anunţat, miercuri, la Bruxelles, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, relatează AFP.

"Ne menţinem angajamentul, menţinem armistiţiul unilateral", a declarat ministrul Klimkin, la finalul reuniunii cu şefii diplomaţiilor din statele membre NATO.

El şi-a exprimat regretul în legătură cu "evenimentele tragice" care au avut loc marţi, în special doborârarea unui elicopter cu nouă soldaţi la bord, la periferia oraşului Slaviansk, bastion al insurgenţilor.

"Astfel de provocări sunt foarte periculoase pentru obţinerea unui armistiţiu durabil", a subliniat el. Dar "noi suntem decişi să depunem toate eforturile în vederea unei detensionări a situaţiei în est", în special la Doneţk şi la Slaviansk, a adăugat ministrul ucrainean de Externe.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko nu a exclus marţi că ar putea pune capăt armistiţiului pe care l-a decretat unilateral, după ce rebelii proruşi au doborât un elicopter, iar nouă soldaţi şi-au pierdut viaţa.

Pe de altă parte, armata ucraineană a denunţat miercuri încălcări "masive" ale armistiţiului provizoriu şi a anunţat că peste 40 de atacuri ale separatiştilor au avut loc începând de luni în estul ţării.

Ministrul de Externe Pavlo Klimkin a precizat că decizia de a prelungi sau nu armistiţiul, care a intrat în vigoare începând de vineri pentru o săptămână, îi revine preşedintelui Poroşenko. "Suntem deplin angajaţi în favoarea planului de pace (...) dar va depinde de evoluţia situaţiei", a menţionat şeful diplomaţiei de la Kiev.

 

 Germania şi Marea Britanie nu exclud posibilitatea impunerii unor noi sancţiuni Rusiei, în contextul unor noi incidente armate în Ucraina, înregistrate în pofida armistiţiului, conform BBC News online.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Rusia se expune unor noi sancţiuni dacă eforturile de stabilizare a situaţiei în estul Ucrainei nu vor fi accelerate.

La rândul său, William Hague, ministrul britanic de Externe, a declarat că pasivitatea Rusiei faţă de criza din Ucraina ar putea conduce la noi sancţiuni.