Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bin Laden, ascuns cu complicitatea Pakistanului

osama-1.jpg

Osama bin Laden s-a ascuns 10 ani in Pakistan

„Incompetenţa şi neglijenţa armatei şi serviciilor de informaţii din Pakistan i-au permis fostului lider terorist Osama Bin Laden să se refugieze fără probleme timp de aproape un deceniu în ţară”, arată un raport de anchetă. O copie a  documentului a fost publicată pe site-ul televiziunii Al-Jazeera.

Ancheta a fost ordonată de autorităţile pakistaneze după atacul din mai 2011, al trupelor speciale americane, împotriva reşedinţei în care se ascundea liderul Al-Qaida, la Abbottabad, în nord-vestul ţării. "Osama bin Laden a putut să rămână în limitele perimetrului din Abbottabad din cauza eşecului colectiv al autorităţilor militare, serviciilor de informaţii, poliţiei şi administraţiei civile", menţionează voluminosul raport, a cărui versiune preliminară a fost transmisă în urmă cu şase luni guvernului de la Islamabad, dar a rămas secretă.

Numeroase detalii despre urmărirea, în Pakistan, a lui bin Laden de către serviciile de informaţii americane au apărut în presă în ultimele luni. Acum însă este prima dată când un raport oficial al Pakistanului critică rolul armatei şi serviciilor de informaţii locale pentru că l-au ascuns pe liderul Al-Qaida.

"Acest eşec (al armatei şi al serviciilor de informaţii) include neglijenţa, precum şi incompetenţa. Iar într-un grad nedeterminat, un nivel grav de complicitate a fost sau nu necesar" între armată şi serviciile de informaţii, continuă raportul autorităţilor pakistaneze.

Traseul pakistanez al lui Bin Laden

Potrivit apropiaţilor săi, Osama bin Laden a ajuns în Pakistan în primăvara sau vara lui 2002, la un an după asaltul forţelor occidentale împotriva Afganistanului vecin, unde era protejat de guvernul taliban. El a rămas nouă ani în Pakistan, ţară aliată Statelor Unite în "războiul acestora împotriva terorismului", dar acuzată de oficiali de la Washington că joacă un rol dublu în acest dosar.

În august 2005, persoana cea mai căutată de pe planetă a fost transferată într-o reşedinţă din Abbottabad, localitate situată la doar 100 de kilometri nord-vest de capitala pakistaneză Islamabad.

Reşedinţa în care a trăit Osama bin Laden se afla la aproximativ un kilometru de academia militară Kakul, echivalentul pakistanez al Westpoint din Statele Unite, o şcoală militară căutată şi foarte supravegheată de autorităţile locale.

"Cum a fost posibil ca vecinii, oficialii locali, poliţia, forţele de securitate şi serviciile de informaţii să nu acorde atenţie formei stranii a clădirii, dimensiunilor, sârmei ghimpate, absenţei maşinilor sau a vizitatorilor timp de şase ani, depăşeşte orice înţelegere", menţionează raportul pakistanez.

Ipoteza potrivit căreia Osama bin Laden şi familia sa au supravieţuit graţie unei reţele mici, dar dedicate de susţinători şi fără a ieşi în evidenţă, este, de asemenea, neconvingătoare, subliniază raportul de anchetă.