Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul francez reafirmă la Bucureşti parteneriatul strategic cu România

ayrault.jpg

Premierul Jean-Marc Ayrault

Vizita la Bucureşti a premierul francez Jean-Marc Ayrault este prima a unui şef de guvern francez, după cea a lui Dominique de Villepin, de la începutul lui 2007. Venirea lui Jean-Marc Ayrault confirmă relansarea relaţiilor româno-franceze, aşa cum spune şi ambasadorul francez în România, Philippe Gustin.

Ultimul an se poate spune că a fost într-adevăr cel mai favorabil din istoria recentă a relaţiilor franco-române, cu semnarea foii de parcurs pentru parteneriatului strategic, vizita premierului român în Franţa, cooperare politică şi economică mai strânse. Premierul va fi însoţit de patru miniştri: Stéphane Le Foll (Agricultură), Nicole Bricq (Comerţ Exterior), Philippe Martin (Ecologie) şi Thierry Repentin (Afaceri Europene).

Premierul socialist al Franţei, Jean-Marc Ayrault, se va afla, astăzi şi mâine, în România. Este o vizită oficială, la invitaţia lui Victor Ponta. Cei doi premieri vor avea joi o serie de discuţii, apoi vor vizita şi vor inaugura liceul francez "Anna de Noailles". Vineri, premierul franez se va duce la centrul tehnic de la Titu, parte a firmei Renault Technologie Roumanie. Iar după aceea, şeful cabinetului de la Paris va sărbători la ambasada din Bucureşti Ziua Naţională a Franţei, organizată special pentru acest eveniment cu două zile mai devreme. Victor Ponta a afirmat că vizita lui Ayrault este foarte importantă, chiar dacă acesta nu va avea o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu. Totuşi, potrivit preşedinţiei române, Jean-Marc Ayrault va fi primit şi de liderul de la Cotroceni.

Jean-Marc Ayrault va reafirma la Bucureşti parteneriatul strategic dintre cele două state şi va evoca dosarul romilor, care a stârnit recent critici ale dreptei franceze. Totuşi, vizita va fi axată pe schimburile economice şi comerciale, explică anturajul premierului, potrivit AFP. Jean-Marc Ayrault va trece în revistă perspectivele parteneriatului strategic pentru următorii cinci ani - 2013-2018, mai notează AFP.

 

Acord pentru laserul de la Măgurele

 

După o lungă perioadă de îngheţ la nivel politic, venirea „lui Jean Marc Ayrault confirmă relansarea relaţiilor dintre Franţa şi România”, a explicat ambasadorul francez pentru Agerpres. Ea vine ca replică la vizita lui Victor Ponta în februarie, la Paris, când s-a semnat „foaia de parcurs a parteneriatului strategic” dintre Bucureşti şi Paris. Din punct de vedere politic, nu doar că Franţa şi România au acum conduceri din aceeaşi familie politică europeană şi că Parisul sprijină România pentru integrarea în Schengen în etape. Dar cele două state au abordări similare în privinţa independenţei energetice, a politicii agricole comune sau pe chestiuni precum apărarea. În ceea ce priveşte colaborarea cu Bucureştiul pe tema incluziunii romilor, temă care a produs în trecut tensiuni în relaţia cu Parisul, ambasadorul Gustin spune că e un subiect dificil care nu se soluţionează prin miracole. „Trebuie dezvoltate politici de incluziune socială în România şi în ţările în care romii doresc să se integreze, respectând legile”, afirmă Philippe Gustin. Premierul va readuce în atenţie totuşi subiectul.

 

Şi relaţiile economice franco-române au redemarat. Ca „toţi investitorii, din toate ţările lumii, şi cei francezi aşteaptă stabilitate politică şi predictibilitate", a declarat Philippe Gustin. Iar România a atras în 2011 de pildă 5 miliarde de euro din capitalurile franceze notează AFP. La Bucureşti, va fi semnat un acord între compania franceză Thales şi autorităţile române pentru construcţia unui laser gigantic în apropiere de Bucureşti.

Cel mai important investitor francez,  cu peste două miliarde de euro investiţii din 1999 rămâne Renault. Franţa este cel de-al treilea cel mai mare partener comercial al României şi al patrulea investitor străin.