Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bulgaria: Criză politică, după criza de încredere în bănci

bulgari.jpg

Bulgarii au stat la cozi ore în şir, ca să-şi poată retrage banii din bănci.

Preşedintele Bulgariei a anunţat că va dizolva Parlamentul de la Sofia, pe data de 6 august. Acest lucru se întâmplă pe fondul temerilor privind sistemul bancar.

Şeful statului bulgar, Rosen Plevneliev, va dizolva Legislativul şi va numi şi un guvern interimar. Sunt anunţurile făcute ieri de preşedinte, conform BBC. Aceste anunţuri vin după ce şeful statului bulgar a avut discuţiile de criză cu principalii lideri politici. În acest fel, se deschide calea către alegeri anticipate, ce vor fi organizate pe 5 octombrie. Asta în condiţiile în care actualul Guvern socialist condus de Plamen Oreşarski a fost la putere doar un an.

 

Cauza cutremurului politic

 

Anunţurile vin pe fondul preocupărilor privind sistemul bancar. Zilele trecute, cinci persoane au fost arestate, fiind suspectate de complot pentru a destabiliza băncile din Bulgaria. Mai exact, acuzaţia este că au răspândit informaţii false. Din acest motiv, clienţii speriaţi de un crah bancar au luat cu asalt două bănci bulgăreşti ca să-şi retragă banii. Cele două bănci în cauză sunt First Investment Bank şi Corporate Commercial Bank sau Corpbank. În cazul primeia, First Investment Bank, săptămâna trecută, în cateva ore, clienţii băncii au retras 800 de milioane de leva (409 milioane de euro), potrivit Hotnews. Tot în luna iunie, Corpbank a fost nevoită să-şi înceteze pentru moment plăţile, din cauza crizei de lichidităţi. Zvonurile au venit prin intermediul SMS-urilor şi Internetului.

Ulterior, Banca Centrală a Bulgariei a emis un avertisment referitor la încercarea de discreditare a băncilor autohtone şi a cerut instituţiilor statului să apere stabilitatea ţării.