Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Problema romilor, de neevitat pentru premierul francez

ponta.jpg

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, și cel român, Victor Ponta

Chiar dacă vizita premierului francez la București are ca prioritate relansarea cooperării economice dintre România și Franța, problema romilor nu avea cum să lipsească de pe agendă. În timp ce șeful de guvern român a apreciat că principala responsabilitate pentru integrarea lor revine României, premierul Jean-Marc Ayrault a promis sprijin francez și european Bucureștilor pentru a reuși să ofere o viață decentă comunității roma în România. În contrast cu discursul inflamat de acum câțiva ani dintre autoritățile române și cele franceze pe această temă, de această dată tonul a fost radical diferit.

Integrarea romilor este un subiect mereu actual și mereu polemic în Franța. Fie în contextul demolării taberelor ilegale, fie al declarațiilor inflamate ale unor politicieni din Hexagon, cum a fost cea de zilele trecute a lui Jean Marie Le Pen (extrema–dreaptă), care a apreciat că prezența romilor este “iritantă și mirositoare”. Fie, cum s-a întâmplat azi, când presa franceză relata că la Marsilia vor fi instalate camere de luat vederi pentru a supraveghea romii aflați aici.

Problema neintegrării romilor în Hexagon a dus la tensionarea relațiilor dintre Bucureşti şi Paris după vara anului 2010, după ce administrația Nicolas Sarkozy a început politica de repatriere a cetăţenilor români de etnie romă.
Discursul a fost de această dată fără patimi și acuzații directe. La declarațiile susținute împreună cu premierul francez, șeful de guvern român a promis că România își asumă toate obligațiile în privința integrării romilor și că soluția este integrarea lor în România.

Victor Ponta a arătat că Guvernul are în vedere politici care să asigure inserţia socială a romilor: în primul rând, intenţia Guvernului este de a folosi mai bine resursele financiare pentru proiecte concrete, cum este proiectul Ferentari. Apoi, resurse vor fi alocate totodată pentru programe concrete de stimulare a prezenţei la şcoală a copiilor romi, de discriminare pozitivă la angajarea în instituţii publice şi pentru programe consensuale privind angajarea romilor în companiile private, a mai promis premierul român.

 

Rugat să comenteze un studiu al organizaţiilor neguvernamentale șeful guvernului român a ripostat. El a indicat că ONG-urile care critică Guvernul pentru ineficienţa politicilor de integrare a romilor sunt responsabile de 20 ani de aceste politici, cheltuind mulţi bani şi şi organizând multe dezbateri fără ca eficienţa să crească.

 

Premierul român a mulțumit în schimb guvernului francez pentru abordarea pragmatică și constructivă la acest capitol.

 

Ce spune Jean-Marc Ayrault?

 

“Ține în primul rând de România să facă totul pentru a integra această minoritate. Trebuie să facem împreună asta, având susținerea Europei și să știm clar ce sarcini are fiecare. În același timp, am decis să consolidăm cooperarea polițienească și judiciară pentru a lupta contra rețelelor mafiote organizate care exploatează sărăcia reprezentanților acestei minorități, în Franța, în restul Europei și care mai ales îi exploatează pe copii”, a indicat șeful de la Matignon. Ayrault a precizat că România va primi sprijin în acest sens din partea Franţei şi a Uniunii Europene.

Înainte de discursul comun cu Victor Ponta, la Palatul Cotroceni, în întrevederea cu Traian Băsescu, Jean Marc Ayrault a afirmat că problema comunității rome din Franța devine tot mai dificilă și că autorităţile judiciare din cele două ţări trebuie să colaboreze pentru combaterea traficului de fiinţe umane, potrivit comunicatului publicat de președinția română.

Președintele Băsescu i-a transmis premierului francez și că problema minorităţii roma este una urgentă, pe care România şi-o asumă.