Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasadorul Iurie Reniță, la RFI: Ratificarea acordului de asociere crește șansele partidelor proeuropene de la Chișinău

România a devenit primul stat membru care a ratificat acordul de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. S-a sincronizat, în mod simbolic, cu Parlamentul de la Chişinău, care a aprobat şi el acordul în aceeaşi zi. Faptul că acest prim pas către Europa a fost încheiat formal măreşte segmentul proeuropean al electoratului din Moldova şi mai ales creşte şansele partidelor proeuropene la alegerile din noiembrie. Este ce explică, pentru RFI, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă.

Deşi e de acord că există o diversitate de opinii în rândul opiniei publice când vine vorba de o eventuală aderare a Republicii Moldova, diplomatul se fereşte să vorbească despre “o scindare” a societăţii.

Însă întreg acest proces de apropiere faţă de Uniunea Europeană va deveni ireversibil abia în momentul în care Republica Moldova va primi statutul de ţară candidată la aderare, ceea ce s-ar putea întâmpla anul viitor. Asta, dacă partidele de la Chişinău vor da dovadă de unitate şi vor face demersurile necesare pentru asta, mai spune la RFI ambasadorul Republicii Moldova.