Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cardul electronic de sănătate nu este introdus la 4 ani de la lansarea proiectului

Divergențe între Guvern și fostul președinte democrat-liberal al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate Lucian Duță pe tema cardului de asigurări de sănătate. Guvernul a sesizat DNA împotriva lui Lucian Duță, pentru presupuse nereguli care ar fi condus la prejudicii de 1,2 milioane de euro în cazul acestui proiect. În replică, Duță susține că guvernarea USL blochează introducerea cardului de sănătate.

La aproape 4 ani de la lansarea proiectului cardului electronic de sănătate acesta încă nu a fost introdus. Un control realizat de Corpul de control al premierului Victor Ponta arată că fostul preşedinte CNAS Lucian Duţă şi-ar îndeplinit defectuos atribuţiile, fapt care a condus la blocarea proiectului cardului de sănătate.

Lucian Duţă este acuzat de Guvernul Ponta că nu a încheiat cu Imprimeria Naţională contractul pentru producerea cardului, deși ar fi trebuit să facă acest lucru, pentru că, în cadrul proiectului, Imprimeria națională a cumpărat, în numele CNAS, materii prime pentru care a plătit circa 17 milioane de euro.

Mai mult, Guvernul mai susține că fostul preşedinte CNAS a propus ca Poşta Română să primească un contract de curierat pentru distribuirea cardurilor către populație, însă contractul a fost atribuit fără publicarea unui anunţ de participare.

În replică la acuzațiile Guvernului, Lucian Duță a afirmat că nu i se poate imputa niciun prejudiciu, pentru că nu a încheiat contractele nici cu Imprimeria Națională, nici cu Poșta Română.

Duţă a mai spus că sunt absolut aberante acuzaţiile care i se aduc şi că în contractul său de management ca preşedinte al CNAS nu scrie nicăieri că este răspunzător de profitul Imprimeriei Naţionale. De asemenea, el l-a acuzat pe premierul Ponta de blocarea introducerii cardului electronic de sănătate prin oamenii numiți de acesta la conducerea CNAS.

În apărarea fostului președinte CNAS sare și preşedintele PDL. Vasile Blaga a declarat că Victor Ponta "reîncălzeşte o ciorbă", arătând că Guvernul trebuia să inventeze ceva pentru a acoperi cazul Relu Fenechiu.