Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Niciun islamist în noul Guvern egiptean

guvern.jpg

Noul guvern egiptean. Sursa: Preşedinţia egipteană

De astăzi, noul Guvern egiptean şi-a intrat în atribuţii, după ce marţi seară a depus jurământul. Spre deosebire de precedentul, noul Cabinet este unul complet laic, format doar din liberali şi tehnocraţi. Deşi au fost invitaţi, islamiştii din Frăţia Musulmană au refuzat să facă parte din noul Executiv. Autorităţile trebuie acum să reinstaureze securitatea şi să organizeze noi alegeri, în condiţiile în care protestele şi violenţele continuă.

Cei 33 de miniştri ai Guvernului ce va trebui să pregătească terenul pentru viitoarele alegeri au depus jurământul marţi seara în prezenţa noului preşedinte, Adly Mansour. Cu o seară înainte, în protestele violente, au fost ucişi şapte oameni şi peste 400 au fost arestaţi. Noul cabinet este format din liberali şi tehnocraţi, sub comanda premierului Hazem el-Beblawi, un economist liberal de 76 de ani.

Însă, pentru ca armata să aibă un control asupra cabinetului, vicepremier a fost numit Abdel Fattah al-Sisi, şeful forţelor armate, cel care a coordonat acţiunile pentru înlăturarea fostului preşedinte islamist, Mohamed Morsi. Totodată, al-Sisi rămâne ministru al Apărării, deci şi şef al Armatei.

Ministru de Externe a fost numit Nabil Fahmy, un diplomat cu state vechi, fost ambasador la Washington, iar ministru de Finanţe va fi Ahmed Galal, fost oficial la Banca Mondială. Din noul cabinet fac parte şi trei femei şi trei persoane de religie coptă, însă nu sunt incluşi nici islamiştii din Frăţia Musulmană şi nici salafiştii din Al-Nour.

Însă Frăţia Musulmană din care face parte şi Morsi a respins deja noul guvern ca nelegitim şi a indicat că nu va lua parte la guvernare până ce Mohamed Morsi nu este reinstalat. Partizanii Frăţiei, care continuă să denunţe lovitura de stat a armatei, au cerut din nou astăzi o mobilizare masivă. Deşi Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut eliberarea lui Morsi din arest şi încetarea răzbunărilor care îi vizează pe islamişti, noile autorităţi nu au dat niciun răspuns. Astăzi, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, se va duce la Cairo pentru a face presiuni asupra guvernului interimar să revină la regulile democratice. „Procesul politic trebuie să includă toate grupurile care susţin democraţia”, a mai explicat oficialul european. Noul guvern va trebui să restabilească domnia legii şi securitatea, să aducă economia pe linia de plutire şi să organizeze noi alegeri, toate, sub presiunea străzii.