
Politică
Soldații ucrainieni înaintează spre Donețk
Drapelul naţional ucrainean a fost arborat la Artemivsk (oraș cu 77.000 de locuitori) şi Drujkivka (60.000 de locuitori), situate pe drumul care leagă Slavianskul de Doneţk, i-au raportat preşedintelui Petro Poroşenko ministrul apărării Valerii Gheletei şi şeful Statului Major Viktor Mujenko, citaţi într-un comunicat.
Forţele ucrainene au preluat deja, sâmbătă, controlul asupra localităților Slaviansk şi Kramatorsk, care erau încercuite de armată de mai multe săptămâni, primul succes important al Kievului pe teren de la reluarea ofensivei militare.
Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a anunţat, ulterior, că luptătorii rebeli au părăsit oraşele Drujkivka şi Kostiantinivka.
În oraşele asupra cărora trupele ucrainene au preluat controlul nu s-au purtat, totuşi, lupte cu insurgenţii, deoarece aceştia băteau în retragere către bastioanele de la Doneţk şi Gorlivka.
”Doneţkul îşi pregăteşte apărarea. Toate forţele noastre sunt concentrate exact aici”, a anunţat duminică, pe Twitter, unul dintre principalii lideri ai rebelilor, Denis Puşilin.
”Apărarea Doneţkului va fi un punct de cotitură. Vom obţine victoria”, a adăugat el.
Rebelii amenință cu lupte de gherilă
Peste două mii de susţinători ai ”republicii populare” de la Doneţk, proclamată de separatişti în estul Ucrainei, s-au adunat duminică în centrul oraşului, proclamându-şi intenţia de a apăra localitatea de armata ucraineană care mărşăluieşte către ea, transmite France Presse.
”Vom lansa gherila pe tot teritoriul Doneţkului”, a declarat fostul ”guvernator popular” - cum s-a autoproclamat Pavlo Gubarev, care a urcat pe scenă însoţit de zece persoane înarmate cu arme automate de tip Kalaşnikov.
”Vom elibera Kievul, dar pentru moment nu ştim de cât sânge este nevoie şi când o vom face”, a spus el.
Manifestanţii reuniţi în Piaţa Lenin aveau asupra lor banderole şi pancarte pe care se puteau mesaje care îndemnau la ”Salvarea Doneţkului de armata ucraineană”, la ”alăturarea lângă strelkovţi” (partizani ai liderului Igor Strelkov care, porivit Kievului, este ofiţer în cadrul serviciilor militare de informaţii ruse) sau la ”Oprirea genocidului în Donbas”.
De asemenea, ei purtau steagul ”republicii populare” de la Doneţk, al ”Noii Rusii” şi Partidului Comunist şi scandau ”Rusia” şi ”Fascismul nu va trece pe aici”.
Pavlo Gubarev a declarat că decizia lui Strelkov şi a oamenilor săi de a părăsi Slavianskul este ”corectă şi chiar genială”.
”Acum, ei (armata ucraineană) ne vor încercui şi ne vor ataca Doneţkul nostru şi milionul de locuitori”, a spus el.
Mobilizare pe Facebook, transmite France Presse
Oamenii din Ucraina recurg la o soluţie din secolul XXI, şi anume mobilizarea voluntarilor pe Facebook, în contextul în care patria este în pericol, iar armata este slabă, prost echipată şi coruptă, tot atâtea neajunsuri scoase la iveală de rebeliunea din estul ţării, relatează France Presse.
Pe rafturile unui depozit, în centrul Kievului, sunt înghesuite cereale şi cutii de conserve de tot felul. Pe rafturile de sus se află recipiente de plastic umplute cu ulei de floarea-soarelui. Peste tot, inclusiv pe jos, sunt pachete de biscuiţi şi pungi de bomboane.
În acest sediu neîncăpător s-au instalat voluntarii, în care colectează donaţiile destinate militarilor care luptă contra insurecţiei proruse ce a izbucnit în estul ţării în urmă cu peste trei luni.
”La început, eram puţini, vreo douăzeci. Ne-am adunat cu ajutorul Facebookului. Voiam să-i ajutăm pe soldaţi”, declară Aleksei Savşenko, în vârstă de 34 de ani, un om de afaceri care se ocupă cu inventarul şi înregistrarea donaţiilor.
Grupul de voluntari pe reţele de socializare S.O.S. Armata are în prezent peste 6.600 de abonaţi şi încearcă să organizeze distribuţia ajutoarelor către combatanţii loialişti.
”Oamenii aduc ce pot, alimente, haine şi chiar lenjerie de corp”, declară un voluntar, arătând către un sac plin cu şosete groase lână.
Chiar dacă a trecut ceva timp de la primele zile ale ”operaţiunii antiteroriste” declanşate de Kiev în est, când grupuri de militari demotivaţi, căţăraţi pe blindate pe jumătate ruginite, erau opriţi de către mulţimi de civili, numeroşi militari din cadrul armatei se plâng în continuare de echipamentul depăşit, dacă nu de o lipsă cronică de echipament.
Potrivit Ministerului Apărării, bugetul armatei a fost suplimentat cu aproape 25% în aprilie, pentru a face faţă nevoilor ofensivei contra rebelilor proruşi. Donaţiile, fie că vin din Ucraina, fie că vin din străinătate, se ridică la o valoare totală de 130 de milioane de grivne (aproximativ opt milioane de euro).
Militarii care revin din zonele de luptă declară că duc lipsa produselor de primă necesitate - şi anume veste antiglonţ şi căşti de protecţie.
”Sistemul birocratic de la Ministerul Apărării este corupt. El funcţionează astfel încât banii sunt furaţi şi nu ajung niciodată la militari, care au nevoie de ei”, dă asigurări omul de afaceri Aleksei Savşenko.
”Dacă puterea este neputincioasă, atunci oamenii vor ajuta armata ei-înşişi”, adaugă el.
Voluntarii îşi exprimă satisfacţia faţă de faptul că donaţiile nu vin doar din Ucraina, ci şi din alte ţări, în care este prezentă o diasporă puternică.
”Primim diverse lucruri din Statele Unite, Germania, Anglia”, declară Savşenko, arătând către un lot de căşti de la armata britanică.
”Cu ajutorul nostru, armata noastră poate să devină o armată adevărată”, adaugă el, pe un ton optimist.