Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israelul, pregătit pentru ofensivă terestră, mobilizează 40.000 de rezerviști

israel_palestina__reuters_ibraheem_abu_mustafa.jpg

Sursa foto : REUTERS Ibraheem Abu Mustafa

Potrivit presei israeliene, 40 de mii de rezerviști vor fi mobilizați în perspectiva unei eventuale ofensive terestre în  fâșia Gaza. Israelul se pregătește să răspundă în forță la atacurile cu rachete lansate de mișcarea Hamas. Câteva elemente de context. 

E iminentă acțiunea israeliană ?

Este ceea ce lasă de înțeles autoritățile israeliene. « În clipa de față toate opțiunile sunt posibile, raiduri aeriane de amploare mai mare decât cele de pana acum sau chiar o invazie terestră »  - spune un oficial israelian. Până acum cel puțin 12 persoane au fost ucise în fâșia Gaza de avioanele israeliene, și alte 70 rănite.  Israelul spunând că e vorba despre membri ai mișcării Hamas, deci teroriști.  Palestinienii, de cealaltă parte spun că au printre răniți și poate și printre morți se numără și copii.  Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei isrealiene, obiectivul este de a lovi în mișcarea Hamas.   În această după amiază, presa israeliană a anunțat că 40 de mii de rezerviști vor fi mobilizați în perspectiva  unei intervenții terestre.  

 Hamasul, care controlează fâșia Gaza spune că Israelul a încălcat deja linia roșie, deoarece a bombardat case. « Dacă aceste acțiuni nu vor înceta, noi vom lărgi cercul țintelor noastre și ne vom surprinde inamicul », spune mișcarea islamistă.  

Tensiunea dintre israelieni si palestinieni a explodat dupa ce teroristi arabi au rapit si ucis trei adolescenti israelieni, iar apoi extremisti israelieni au ars de viu un adolescent arab.

  

 Cât de departe « bat » rachetele Hamasului ?  

 Potrivit Israelului, Hamasul ar fi adunat peste o sută de mii de rachete în ultimii ani. În general, aceste rachete sunt extrem de imprecise și cu rază scurtă de acțiune, cel mult 20 de kilometri. De cele mai multe ori nu provoacă victime, sunt mai mult un mijloc de intimidare.  Dar, în ultimii ani palestinienii din Hamas au pus mâna și pe rachete cu bătaie mai lungă de acțiune, adică  75 de kilometri. După cum s-a văzut acum doi ani, aceste rachete pot atinge Tel-Avivul și chiar împrejurimile Ierusalimului.  Autoritățile israeliene au închis școlile și taberele de vacanță situate într-o rază de 40 de kilometri de Fâșia Gaza iar israelienii au fost sfătuiți să evite să se întâlnească în grupuri numeroase.  

  

Cum fac palestinienii rost de arme în condițiile blocadei israeliene ?  

 Prin faimoasele tuneluri care există între Egipt și fâșia Gaza. Sunt sute de tuneluri ilegale prin care se transportă orice, de la alimente până la mașini și evident că și arme. În funcție de situația politică din Egipt, autoritățile de la Cairo mai închid sau nu accesul la tuneluri, dar cu atmosfera extrem de nesigură din Egipt ultimii ani, numărul tunelurilor a crescut. În urmă cu aproape șase ani, în 2008, Israelul a lansat o campanie militară puternică bombardând tunelurile și omorând în același timp peste o mie de palestinieni, ceea ce a atras numeroase critici din partea comunității internaționale.  Revenind la întrebare, de unde vin armele, cel mai probabil este unul dintre principalii furnizori este Iranul, chiar dacă nu e singurul.  

  

 Cine are de câștigat și cine are de pierdut dintr-un eventual război ?  

 E clar că au de pierdut toți susținătorii procesului de pace, care oricum era într-un punct mort. Vor avea de câștigat radicalii din ambele tabere, fie că este vorba despre palestinieni sau israelieni. Interesant este că până acum două zile se vorbea despre o posibilă înțelegere secretă între Israel și Hamas, tocmai pentru ca acest conflict să nu se transforme într-un război.  Chiar dacă e extrem de virulent la adresă Hamasului, o mișcare islamică considerata terorista atat in SUA cat si in UE, Israelul nu vrea neapărat ca acesta să dispară. De ce ? pentru că în locul lui, în fâșia Gaza, ar putea să apară mișcări și mai radicale, cu care dialogul să fie chiar imposibil. Evoluția din ultimele 48 de ore, cu rachetele pe care Hamasul continuă să le lanseze către Israel și cu răspunsul de amploare pe care îl pregătește Israelul e însă foarte îngrijorătoare iar numărul victimelor, mai ales în rândul palestinienilor, ar putea fi ridicat.