Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israel: "Avem în faţă o luptă lungă"

gaza.jpg

Rachetele israeliene au vizat sute de ţinte din Fâşia Gaza

Va începe sau nu Israelul un atac terestru care să tensioneze şi mai mult situaţia din regiune? Iată întrebarea esenţială în contextul în care comunitatea internaţională cere reţinere şi din partea israelienilor şi din partea palestinienilor. Pentru moment, Israelul nu a dat unda verde. Dar s-a intensificat schimbul de rachete între cele două părţi aflate în conflict.

Incursiunea terestră nu a început încă, dar operaţiunea "Protective Edge” continuă prin sute de atacuri aeriene. 300 de rachete israeliene au căzut azi-noapte asupra Fâşiei Gaza. 20 de oameni, inclusiv cinci copii, potrivit BBC, au murit. Asta în ciuda precauţiilor luate de armata israeliană, respectiv de a suna la telefon înainte şi de a le cere locuitorilor să evacueze clădirea înainte de a fi bombardată. Cei mai mulţi palestinieni au murit în atacurile lansate asupra unei case şi asupra unei cafenele din oraşul Khan Yunis , din sudul Fâşiei Gaza. De la începutul operaţiunii, în urmă cu trei zile numărul palestinienilor care au murit a ajuns la 76 , al celor răniţi - la peste 500.

Oamenii din Fâşia Gaza nici măcar nu mai tresar când aud zgomotele de rachete, scrie, într-un reportaj, "Le Monde".

Între timp, continuă şi tirul invers, lansat spre teritoriul israelian, iar rachetele palestiniene par să aibă o rază tot mai mare de acţiune. Astăzi, o nouă alertă a avut loc la Tel Aviv, sirenele avertizând populaţia să meargă în adăposturi.

Rachetele lansate de Hamas au fost însă interceptate de sistemul de apărare Iron Dome. Aceste rachete au o rază de acţiune de 80 de kilometri, în timp ce Tel Aviv se află la 70 de km de Fâşia Gaza.

Situaţia e pe muchie de cuţit, avertizează secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, înainte de reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

Avertismentul vine într-un moment în care Israelul cântăreşte oportunitatea unui atac terestru în Fîşia Gaza. Or, tensiunile vor escalada exponenţial, dacă Tsahal începe incursiunea la sol. Există semne că s-ar putea întâmpla, pentru că guvernul Netanyahu a anunţat că a convocat deja 20.000 de rezervişti.

 

Abbas acuză Israelul de "genocid"

 

Continuă între timp şi războiul imaginii şi cel al declaraţiilor. Dacă palestinienii postează pe reţelele de socializare poze cu copii ucişi, deşi la nivel oficial nu comentează, neoficial, Israelul insistă că populaţia din Gaza e folosită de Hamas drept scut uman.

La nivel politic, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a lansat miercuri la reuniunea de cabinet de la Ramallah, o acuzaţie extrem de gravă la adresa guvernului evreu: cea de genocid contra poporului palestinian. Iată de ce Liga Anti Defăimare din Statele Unite a cerut Occidentului să condamne declaraţiile oficialului palestinian.

Este de aşteptat aşadar o tensionare. “Avem zile lungi de luptă în faţa noastră”, a avertizat ministrul israelian al Apărării, Moshe Yaalon. El a mai spus că operaţiunea va fi extinsă şi că decurge conform planului. “Victoriile militare au fost semnificative. Vom continuă până ei (Hamas, n.r.) vor înţelege că escaladarea nu îi ajută cu nimic şi până vor pricepe că nu vom tolera rachete lansate spre oraşele noastre şi spre cetăţenii noştri”, a mai spus oficialul israelian.