Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israel: Cât de eficient e sistemul Iron Dome?

iron_dome.jpg

Iron Dome nu oferă siguranţă totalp pentru Israel

Este doar o chestiune de ore până când armata israeliană va intra cu forţele terestre în Fâşia Gaza. Tancurile sunt deja staţionate la graniţă, 30.000 de rezervişti au fost convocaţi. În patru zile de conflict, au murit 100 de palestinieni. De partea israeliană, nu au existat victime. Însă rachetele lansate de Hamas pătrund tot mai adânc pe teritoriul israelian, ajungând până la Haifa, oraş situat la 160 de km de Fâşia Gaza. Asta ridică întrebări mari în privinţa fiabilităţii sistemului de apărare israelian, dar şi în privinţa capacităţilor militare de care dispune organizaţia teroristă.

După patru zile de ofensivă şi veşti despre o operaţiune terestră iminentă, nici Hamas şi nici Israel nu sunt gata de compromis. De asemenea, se pune întrebarea cât este de fiabil sistemul de apărare pe care se bazează israelienii, numit Iron Dome.

În noaptea de joi spre vineri, Israelul a continuat raidurile israeliene deasupra Fâşiei Gaza, iar cele lansate de Hamas au continuat să fie lansate spre teritoriul israelian. Mai mult, se pare că pentru Israel s-a deschis un nou front. E vorba de zona sa din nord, unde în această zi au căzut rachete lansate dinspre Liban, fără să provoace victime sau pagube materiale. Nu e vorba totuşi de mişcarea libaneză Hezbollah, ci de o grupare simpatizantă a palestinienilor din Hamas, potrivit oficialilor din Tsahal (armata israeliană). Totuşi, deocamdată, rachetele palestiniene, indiferent de unde au fost lansate, nu au făcut victime în rândul populaţiei israeliene şi nici pagube materiale. Asta pentru că majoritatea proiectilelor au fost interceptate de sistemul Iron Dome.

 

Cum funcţionează Iron Dome?

 

E vorba de un sistem complex de apărare antiaeriană. Cel puţin 13 baterii de rachete interceptoare telecomandate, însoţite de radare mobile. Fiecare din ele poate intercepta rachete cu rază scurtă, între 5 şi 70 de km, obuze de artilerie şi de mortiere. Şi fiecare asemenea baterie costă 500.000 de dolari, cost suportat în mare parte de Statele Unite. Întreg acest sistem e sprijinit de avioane de detectare avansată, de staţii radar aeriene şi altele la sol şi de un sistem centralizat de informaţii. 

În acest fel, rachetele palestinienilor sunt interceptate şi distruse din zbor. Presa internaţională publică o înregistrare făcută de cetăţeni israelieni cu aceste rachete sol-aer care distrug în zbor rachetele Hamas.

Este un sistem unic în lume şi unul din elementele centrale ale sistemului de apărare dezvoltat de Israel. El a fost instalat, potrivit Le Monde, în anii 90 de Israel. De la începutul operaţiunii Protective Edge a interceptat zeci de rachete.

Eficienţă? Aşa cum rezultă din statisticile armatei, rata de reuşită oscilează între 75 şi 90%.

 

Unele rachete reuşesc însă să treacă de sistemul de apărare. Astfel, o staţie de benzină din oraşul Aşdod a fost distrusă în această dimineaţă, rănind trei oameni. Joi, doi soldaţi israelieni au fost şi ei răniţi după ce maşina cu care se deplasau a fost lovită de o rachetă.

Problema este ce se întâmplă când există salve simultane de rachete, pentru că atunci sistemul riscă să fie saturat, existând un număr limitat de baterii disponibile. Mai există şi un alt aspect: unele baterii sunt mai performante decât altele. Apoi, există şi problema nivelului de pregătire a personalului care îl manevrează. Ideea este că Israelul nu e ferit 100%.

 

Cât de bine înarmată e mişcarea Hamas?

 

Hamasul ar dispune în prezent de şase mii de rachete, potrivit „Le Monde”. Majoritatea sunt de fabricaţie îndoielnică, artizanală, şi cu rază scurtă, de circa 20 de km. Însă în ultimii ani, Hamas a reuşit să obţină, în special de la Iran şi Siria, rachete cu rază mai lungă de acțiune, adică  75 de kilometri şi peste, adică să poată atinge, teoretic, şi Tel Aviv şi Haifa. Din aceste 6.000, jumătate au rază medie, de 45 de km, dar câteva zeci sunt de rază lungă, respectiv între 75 şi 200 de km. Cert este că rachetele lansate de aripa armată a Hamas, brigăzile Al Qassam se duc tot mai adânc spre teritoriul statului evreu. Hamas mai dispune şi de lansatoare de rachete, de sute de obuze de mortier, de zeci de rachete antitanc perfecţionate şi de mii de mine antipersonal.