Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul din Cholet, exclus din partid pentru afirmaţiile rasiste

bourdouleix.jpg

Primarul din Cholet, Gilles Bourdouleix. Sursa: afp.com

Formaţiunea de centru UDI din Franţa a început astăzi procedurile de excludere a primarului care a făcut comentarii rasiste la adresa romilor. Politicianul, deputat şi primar, a născut controverse mari după ce a spus că “poate Hitler nu a omorât suficienţi (n.r.-romi)”. Din acest motiv, la cererea ministrului de Interne, Parchetul a deschis şi o anchetă penală pentru “apologie a crimelor contra umanităţii”.

Primarul şi deputatul de centru-dreapta Gilles Bourdouleix fusese de mai multe ori invitat de liderul UDI, Jean Louis Borloo, să vină să-şi explice afirmaţiile în faţa forului director al Uniunii democraţilor şi Independenţilor. A refuzat, aşa că partidul a început procedurile de excludere. Dar primarul din Cholet riscă să se confrunte şi cu justiţia: la cererea ministrului de Interne, un dosar a fost deschis pe numele său pentru “apologie a crimelor contra umanităţii”. Dacă e găsit vinovat, pedeapsa este de cinci ani de închisoare şi 45.000 de euro amendă.

Ce s-a întâmplat exact, este încă destul de neclar. Duminică, verifând un teren din localitatea Cholet, unde un grup de nomazi se instalase ilegal, politicianul de centru-dreapta ar fi ripostat la nişte saluturi naziste făcute de aceştia. Ar fi explicat că “poate Hitler nu a omorât destui”. Înregistrarea a fost difuzată de ziarul “Le Courrier de l’Ouest”, însă Gilles Bourdouleix susţine că e vorba de o manipulare şi că, de fapt, jurnalistul l-a făcut să repete ceea ce el însuşi spusese cu câteva secunde înainte. Apoi, publicarea distorsionată s-ar fi făcut cu acceptul redactorului-şef, mai spune politicianul citat de “Le Figaro”. La rândul său, publicaţia dezminte şi ameninţă că va deschide proces contra primarului, care a ameninţat şi el că va da în judecată ziarul pentru calomnie.

Context delicat

Afirmaţiile au venit într-un context şi aşa tensionat, în care un reprezentant al dreptei şi unul al extremei-drepte din Hexagon au făcut de asemenea declaraţii injurioase la adresa romilor sau a nomazilor. Iar cuvintele lui Gilles Bourdouleix au stârnit un val de indignare în Hexagon, inclusiv din partea preşedintelui Adunării Naţionale, socialistul Claude Bartolone, care a condamnat “cuvintele abjecte”.

Situaţia este delicată şi din alt motiv: o nouă lege care obligă comunele de peste 5.000 de locuitori să amenajeze terenuri pentru cei 400.000 de nomazi (circa 95% dintre ei fiind francezi) e aplicată defectuos şi creează tensiuni înainte de alegerile municipale. La scrutinul din martie anul viitor, e preconizat un avans al extremei drepte.