Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


84 de români, repatriaţi din Gaza. Câţi rămân ?

gaza_cty.jpg

Oraşul Gaza, după un raid efectuat sâmbătă

Câteva sute de români sunt prinşi în conflictul din Gaza. 84 au fost repatriaţi astăzi, printr-o acţiune coordonată de diplomaţia română. Mai rămân însă câteva zeci, în condiţiile în care a început ofensiva terestră israeliană.

În nordul Fâşiei Gaza, a început ofensiva terestră israeliană. A existat déjà o primă operaţiune contra unei baze a organizaţiei Hamas. Armata israeliană - Tsahal - dăduse termen până ieri după-amiază civililor din zona de nord a Fâşiei Gaza să părăsească regiunea. Mişcarea Hamas, care controlează de facto Fâşia Gaza, cere însă populaţiei să rămână, folosind-o astfel pe post de scut contra armatei israeliene, confruntată veşnic cu cereri de a proteja civilii.

 

Circa 15.000 au lăsat tot ce aveau şi au plecat spre zona din sud a Fâşiei Gaza. Alţii refuză şi se expun bombelor israeliene. Prinşi în acest conflict sunt şi câteva sute de români, în mare parte românce căsătorite cu cetăţeni din regiune. Un grup de 84 de persoane - respectiv cetăţeni români şi familiile lor - au cerut autorităţilor de la Bucureşti să fie repatriaţi şi au ajuns déjà în România, chiar astăzi, la bordul a două aeronave Hercules. Despre această operaţiune vorbeşte la RFI Brânduşa Predescu, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.  

Operaţiunea a fost coordonată de Ministerul de Externe, iar ruta aleasă a fost una excepţional - prin Israel spre Aman, în Iordania.

Autorităţile române au colaborat bine şi pe plan intern, dar şi pe plan extern, cu cei implicaţi, de la oficiali israelieni până la oficiali palestinieni, mai spune Brânduşa Predescu.

 

Câţi au rămas ?

 

”Din estimările ambasadelor noastre din regiune, ar fi în total 230 de cetăţeni români sau cel puţin acesta este numărul celor care s-au înscris la ambasadă. Doar o parte din ei au solicitat repatrierea. Plecăm de la premisa că mai există români acolo, dar acum vorbim de o operaţiune reuşită la solicitarea celor care au dorit să rămână în ţară”, a mai precizat, pentru RFI, purtătorul de cuvânt al MAE.