Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libia rămâne fără nici un zbor către UE pe măsura ce conflictul între grupările armate se intensifică

tripoli.jpg

Tripoli lupte

Guvernul libian analizează posibilitatea de a face apel la forţe internaţionale pentru a restabili securitatea, în special în capitală, unde începând de duminică au loc confruntări între grupări armate.

Decizia vine în contextul în care aeroportul din Tripoli a fost lovit de o nouă rachetă la numai o zi după ce confruntările între grupările armate au dus la închiderea lui.

Cel puțin o persoană a murit, 6 sunt rănite și 12 avioane au fost distruse.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că 90% dintre avionele de pe pista aeroportului din Tripoli au fost distruse iar pagubele se ridică la câteva milioane de dolari.

Aeroportul internațional Tripoli este cel mai important nod de transport al Libiei. Al doilea cel mai mare aeroport al țării, cel de la Benghazi, este închis deja de 2 luni iar aeroportul de la Misrata, singurul de pe care se mai puteau efectua zboruri internaționale, a fost închis luni din cauza faptului că turnul de control din Tripoli nu mai funcționează corect. În concluzie, în prezent nu mai există nici un zbor care să lege Libia de statele din Uniunea Europeană ținând cont că aeroporturile mai mici, care încă funcționează, nu îndeplinesc standarele europene.

Guvernul a ordonat "încetarea imediată" a ostilităţilor şi retragerea celor două tabere rivale din capitală. De asemenea se va forma o comisie însărcinată cu găsirea unui compromis între cele două tabere, pentru a pune capăt ostilităţilor.

De altfel situația tensionată din Libia este motivul pentru care ONU a anunțat că își retrage tot personalul din zonă din cauza lipsei de siguranță. Misiunea ONU a părăsit țara trecând granița cu Tunisia.