Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armistiţiul pentru Gaza, acceptat de Israel, respins de Hamas

gaza.jpg

Hamas a continuat să lanseze rachete spre Israel

Israelul a acceptat armistiţiul propus de Egipt. Miniştrii israelieni cu atribuţii în domeniul securităţii au aprobat marţi documentul. Hamas a respins însă planul, considerându-l o "capitulare". Se întâmplă în a doua zi a ofensivei terestre a Israelului în Fâşia Gaza, după ce raidurile aeriene au ucis aproape 200 de palestinieni şi au rănit peste 1.400.

Propunerea nu este acceptabilă, a indicat un membru de rang înalt al Hamas, chiar dacă există un anumit progres diplomatic, după cum a recunoscut acesta (Sami Abu Zuhri). Respingerea planului a venit întâi de la aripa militară a mişcării, Brigăzile Al Qassam, apoi, neoficial, de la conducerea politică a mişcării ce controlează de facto Fâşia Gaza.

Explicaţia? Părţi din acest document vizează îngenuncherea şi supunerea Hamas, spun cei din aripa militară. “Războiul cu inamicul va continua şi creşte în intensitate şi în ferocitate”, scriu pe site-ul lor Brigăzile Al-Qassam.

Cu câteva momente înainte de refuzul Hamas, cabinetul lui Benjamin Netanyahu aprobase planul, relatează AP. Un ministru apropiat al premierului israelian a apreciat marţi că "Hamas iese slăbit din această rundă de confruntări. Capacităţile sale de a efectua tiruri şi de a produce rachete au fost afectate serios".

 

Dialog al surzilor

 

Propunerea egiptenilor, care încearcă din nou să devină mediatori în conflict, este menită să pună capăt conflictului ce durează deja de o săptămână.

Armistiţiul ar fi trebuit să intre în vigoare în această dimineaţă, de la ora 9.

Odată ce miniştrii au luat decizia armistiţiului unilateral, Israelul va opri bombardamentele aeriene şi navale, precum şi incursiunile la sol. Abia după ce violenţele încetează, propunerea se referă şi la obligativitatea ca Israelul un punct de trecere spre Gaza pentru a permite circulaţia bunurilor şi a oamenilor. Nu se ştie deocamdatăm ce efect va avea. După ce Israelul a aprobat armistiţiul, oraşul israelian Ashdod a fost vizat de o rachetă lansată din Fâşia Gaza.

Ca într-un dialog al surzilor, Hamas şi-a pus propriile condiţiile. Din ce spune purtătorul de cuvânt al organizaţiei, există trei condiţii: o încetare a “agresiunilor” israeliene în Fâşia Gaza şi Cisiordania, apoi încetatrea blocadei impuse Fâşiei Gaza şi, în fine, eliberarea membrilor Hamas arestaţi luna aceasta şi ţinuţi prizonieri.