Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israelul va supune orice acord de pace cu palestinienii la referendum

Guvernul israelian a aprobat un proiect de lege care prevede că orice acord de pace cu palestinienii va fi supus unui referendum, potrivit unui comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu. 

"Este important ca, pentru astfel de decizii istorice, fiecare cetăţean să voteze direct pe un subiect care va decide viitorul ţării", a explicat premierul. Un oficial palestinian a declarat sâmbătă pentru AFP că negocierile de pace între israelieni şi palestinieni, aflate într-un punct mort de trei ani, ar urma să se reia marţi, la Washington. Israelul nu a confirmat încă oficial reluarea lor.

Potrivit unui rezumat al reuniunii, Guvernul a văzut aprobarea acestui proiect drept "urgentă şi importantă" şi a cerut Parlamentului să se pronunţe rapid asupra lui. Referendumul ar fi astfel ultima etapă pentru ratificarea un acord de pace după aprobarea Guvernului şi a Parlamentului. El obligă astfel la organizarea unei consultări populare în cazul în care teritoriile aflate sub control israelian sunt cedate în virtutea unui acord de pace sau a unei decizii a Cabinetului.

Mult mai sensibilă însă este posibilitatea ca Israelul să elibereze o serie de prizonieri palestinieni care au derulat atentate împotriva populației evreiești. Eliberarea face parte dintr-un pachet de condiții elaborat de SUA care susțin eforturile de semnare a unui acord de pace între cele două părți. Sute de persoane au protestat împotriva acestei decizii în fața biroului premierului. Deocamdată nimic nu a fost hotărât oficial.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat și el că orice acord de pace va fi supus la votul palestinienilor și că eliberarea de prizonieri, dar și un moratoriu privind cosntrucția de colonii israeliene în Cisiordania sunt condițiii sine qua non pentru relansarea negocierilor directe de pace.