Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Egipt: Islamiștii sfidează armata

Susţinătorii preşedintelui egiptean demis se declarau, duminică, hotărâţi să îşi continue mobilizarea, în pofida ameninţărilor puterii de a dispersa cu forţa reuniunile lor de la Cairo, la o zi după decesul a 72 de persoane în confruntările cu poliţia, relatează AFP.

Violenţe sporadice soldate cu răniţi au avut loc în continuare în cursul nopţii în provincie, în special la Port-Said, pe canalul Suez.

"Sunt sentimente de tristeţe şi furie, dar şi o enormă hotărâre", în tabăra susţinătorilor preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Fraţilor Musulmani, Gehad el-Haddad.

Haddad a respins orice compromis care ar presupune acceptarea destituirii lui Morsi, primul preşedinte al ţării ales în mod democratic şi a cărui revenire este cerută de Fraţii Musulmani drept condiţie prealabilă pentru orice discuţie.

"Acceptăm orice iniţiativă cu condiţia ca ea să se bazeze pe reinstaurarea legitimităţii şi anularea loviturii de stat. Nu vom negocia cu armata", a declarat el.

În apropierea moscheei Rabaa al-Adawiya, în nord-estul Cairo, mai multe mii de susţinători ai lui Morsi instalaţi acolo de o lună au petrecut încă o noapte în corturi, în mijlocul afişelor şi bannerelor cu figura lui Morsi.