Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summitul - puzzle

trio.jpg

Trioul de la vârful Uniunii Europene va fi complet schimbat până în septembrie

Începe în această seară reuniunea extraordinară pentru împărţirea de funcţii la vârful Uniunii Europene. La o zi după alegerea noului şef al Comisiei Europene, cei 28 de lideri din statele membre se reunesc astăzi la Bruxelles ca să stabilească titularii pentru celelalte posturi importante, printre care cel de şef al diplomaţiei europene sau de şef al Consiliului European.

La fel că înainte de alegerea preşedintelui Comisiei Europene şi al Legislativului european, vor exista probabil discuţii şi tensiuni. Mai ales că e vorba de două portofolii extrem de importante şi de proeminente. De pildă, cine va fi viitorul şef al Consiliului European, cu alte cuvinte cine îl va înlocui pe Herman van Rompuy, dar şi cine va fi şef al diplomaţiei europene, în locul britanicei Catherine Ashton.

Dar, aşa cum remarcă Agenţia France Presse, toată această împărţire e un adevărat puzzle. Fiecare stat vrea un portofoliu important, chiar dacă teoretic comisarii nu mai reprezintă statele membre. Deci trebuie găsit un echilibru între state, apoi între familiile politice, în fine un echilibru de gen. Funcţia de şef al diplomaţiei, care este totodată şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, o solicită de pildă Italia pentru ministrul său de Externe, o doamnă politician -  Federica Mogherini. Sunt însă ţări, în special cele din est, care se opun pentru că italianca ar avea o poziţie prea favorabilă Moscovei. O altă candidată în cărţi este bulgăroaica Kristalina Gheorghieva, un politician energic şi respectat care are însă neajunsul că vine dintr-un stat mic şi că face parte dintr-un partid conservator în condiţiile în care funcţia ar trebui să revină teoretic unui socialist. Şi e ca un joc de domino, această alegere va influenţa restul alegerilor, inclusiv cea a şefului de Consiliu European, cel care coordonează activitatea şefilor de guverne şi reprezintă Uniunea. Aici, favorită este Helle Thorning-Schmidt, actualul premier danez. Deci s-ar putea să nu avem un rezultat final azi şi discuţiile să se întindă până la toamnă.

 

Discuţiile despre comisari

Pe lângă discuţiile pentru aceste două state, încep, chiar dacă doar în culise poate, discuţiile despre comisari.

Statele membre trebuie să-şi desemneze în următoarea perioadă candidaţii. Conform procedurii, nominalizările sunt trimise preşedintelui Comisiei Europene, care este responsabil cu distribuirea portofoliilor. Lista cu persoanele nominalizate este apoi adoptată în Consiliu. Ultima procedură : componenţa Comisiei Europene e supusă votului în Parlamentul European.

 

România, în ciuda disputelor dintre preşedinte şi premier, merge în continuare pe varianta de comisar Dacian Cioloş, aşa cum a anunţat preşedintele Traian Băsescu înainte de plecarea spre Consiliu. Asta înseamnă şi că vizăm în continuare portofoliul important al Agriculturii.

 

Franţa speră că va obţine comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare. Guvernul l-a aruncat în joc pe fostul ministru de Finanţe, Pierre Moscovici.

La rândul său, David Cameron a  anunţat că îl nominalizează pentru comisar european pe Lord Hill of Oareford, fostul lider al Camerei Lorzilor. Downing Street a indicat că va face presiuni ca Marea Britanie să obţină unul dintre portofoliile economice - cheie.

 

Insuficiente femei?

În ce priveşte componenţa în ansamblu a viitoarei Comisii, noul şef al Comisiei Europene a cerut statelor membre să numească mai multe femei în funcţia de comisar, pentru a respecta cota de gen, în caz contrar Comisia în ansamblul ei riscând să fie respinsă la votul PE. Din acest motiv, Jean-Claude Juncker a promis că statele care vor trimite femei vor primi portofolii importante sau una din funcţiile de vicepreşedinte al CE. Sunt doar patru femei care sunt candidaţi probabili la această oră.

 

Evaluarea situaţiei din Ucraina

 

În afară de această împărţire a funcţiilor, se va discuta şi despre Ucraina. Şefii de stat şi de guvern din statele membre ar putea să ia noi măsuri la reuniune, din ce spune comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule. E nevoie în special de măsuri care să constrângă Rusia să accepte concret planul de pace, de vreme ce Federaţia Rusă nu a pus capăt fluxului de arme ori de militanţi care trec graniţa spre Ucraina şi nici nu s-a folosit de influenţa pe care o are pe lângă separatişti ca să pună capăt violenţelor. La Bruxelles, liderii europeni vor evalua situaţia de la faţa locului şi vor adopta decizii în acest sens. Iar la finalul acestei luni, spune comisarul, Uniunea va lansa o misiune comună de securitate și apărare care să sprijine Ucraina în domenii precum siguranța cetățenilor și reformarea statului de drept.