Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egipt: Va decreta armata starea de urgenţă?

Armata egipteană continuă să intervină brutal pentru a dispersa protestele islamiştilor şi să aresteze lideri importanţi ai Frăţiei Musulmane şi ai aliaţilor ei. Azi, circa un milion de simpatizanţi ai islamiştilor sunt aşteptaţi să vină la proteste. Pe de altă parte, armata a indicat ieri că ar putea decreta stare de urgenţă în ţară.

Autorităţile egiptene au arestat luni alţi doi importanţi lideri ai unei mişcări aliate cu Frăţia Musulmană – pe Abul-Ela Maadi şi pe Essam Sultanm, din partidul al Wasat. Procurorii emiseseră mandate de arestare pe numele lor de săptămâna trecută pentru acuzaţia de incitare la violenţă şi pentru insultarea justiţiei, delict în Egipt.

În încercarea de a detensiona situaţia, Catherine Ashton, Înaltul reprezentant al Uniunii pentru politică externă, s-a dus la Cairo. A stat de vorbă cu noii oficiali, cu preşedintele Adly Mansour, cu vicepreşedintele El Baradei şi cu şeful armatei, Fatah al-Sisi. Timp de două ore, Ashton a avut un dialog şi cu fostul preşedinte islamist, Mohamed  Morsi, aflat în prezent în custodia armatei. Serviciul de presă al diplomaţiei europene a refuzat să precizeze unde s-ar afla acesta.

În cursul zilei de azi, Catherine Ashton se va vedea şi cu alţi lideri ai Frăţiei Musulmane. Tensiunile rămân însă mari la Cairo, mai ales că islamiştii au cerut astăzi marşul celor un milion. Asta, bineînţeles, în speranţa că vor reuni atâţia egipteni. Islamiştii continuă să ceară reinstalarea lui Morsi. Oricum, violenţele nu par să îi ţină departe pe oameni, nici măcar după ce în weekend au fost ucise 72 de persoane, majoritatea simpatizanţi ai islamiştilor, iar azi-noapte încă 15.

 

O viitoare stare de urgenţă?

 

Situaţia este extrem de complicată. În ciuda sfaturilor americane, de a da oamenilor, inclusiv islamiştilor, dreptul să protesteze paşnic, armata lansează ameninţări tot mai dure. În primul rând, forţele de securitate au promis că vor dispersa cu forţa protestele. Apoi, oficiali ai armatei au indicat pentru presa egipteană chiar că ar putea fi impusă starea de urgenţă, ceea ce înseamnă că numărul de morţi şi arestări ar putea creşte exponenţial. Lucrurile ar putea deveni şi mai tensionate zilele acestea. Potrivit ziarului egiptean Al-Masry Al –Youm, militanţi Al-Qaida ar fi aderat la protestul declanşat în piaţa al-Nahda, de lângă Universitatea din Cairo. În ultimele zile, potrivit unor martori, în al-Nahda a crescut numărul steagurilor negre ale Al-Qaida.