
Politică
Ambasadele SUA rămân închise în urma ameninţărilor Al-Qaida
amba-sua.jpg

Washingtonul anunţase joi că cel puţin 25 dintre reprezentanţele sale diplomatice urma să rămână închise duminică, după ce au fost interceptate mesaje din partea unor oficiali de rang înalt din Al-Qaida. Aceştia discutau despre atacarea intereselor occidentale în regiune. Duminică seară, administraţia americană a precizat că va redeschide luni doar câteva dintre ele, respectiv pe cele din Kabul, Bagdad şi Alger. Restul, plus alte patru misiuni rămân închise până sâmbătă, după cum a indicat Departamentul de Stat.
"Este una dintre ameninţările cele mai credibile şi mai precise pe care le-am văzut din 11 septembrie” şi un atentat pare "iminent”, a afirmat Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor. Numeroşi oficiali, atât democraţi, cât şi republicani, au subliniat în ultimele zile că ameninţările trebuie luate în serios.
Pe de altă parte, diplomaţia americană încearcă să calmeze spiritele. Decizia de a prelungi perioada de suspendare a funcţionării este o simplă măsură de precauţie şi nu există noi ameninţări, a precizat Departamentul de Stat. "E vorba doar de angajamentul nostru de a da dovadă de prudenţă şi de a lua măsurile potrivite pentru a proteja personalul diplomatic american”, mai indică diplomaţia americană, citată de Le Monde. Ambasadele vor rămâne închise până pe 10 august, când e sfârşitul sărbătorii Aid el-Fitr, respectiv sfârşitul postului lunii de Ramadan.
Ameninţare şi pentru statele europene
Nu doar Statele Unite sunt îngrijorate. Marea Britanie, Germania şi Franţa au anunţat şi ele că-şi vor închide ambasadele din Sanaa, după alerta lansată de Washington. Yemenul e considerat de mulţi experţi o bază de operaţiuni a reţelei Al–Qaida. "Ideea este de a ataca interesele occidentale, nu doar americane”, a avertizat generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major american.
Mai multe ciocniri au avut loc vineri în capitala yemenită, unde un grup de soldaţi s-a alăturat unei revolte din cadrul unei unităţi militare de elită şi a încercat să ia cu asalt palatul prezidenţial, scrie Financial Times, în ediţia electronică. E vorba de sute de susţinători ai fostului preşedinte, Ali Abdullah Sakleh. Mulţi protestează contra succesorului său, Abed Rabbo Mansour Hadi. Unul dintre cei care au participat la revoltă a fost ucis şi alţi cinci, răniţi în confruntări. La câteva ore după aceea, au fost dispuse tancuri în jurul palatului prezidenţial.
Pe de altă parte, oficiali din serviciile de securitate au indicat, potrivit AP, că militanţi Al-Qaida au ucis duminică un oficial din cadrul serviciilor de informaţii militare din Yemen.
Ministerul de Externe britanic a emis de asemenea o alertă de călătorie către Yemen, în care se arată că “există o ameninţare teroristă serioasă în Yemen. Teroriştii continuă să ameninţe cu noi atacuri. Există şi un risc tot mare de răpiri, venit dinspre triburile înarmate, criminali şi terorişti”.
Acreditarea programului "Prism"?
Ameninţarea a devenit însă şi prilej pentru a lua apărarea programului de spionare a datelor electronice, desfăşurat de NSA. "Dacă nu am fi dispus de aceste programe, nu am fi descoperit cea mai importantă ameninţare pe care am văzut-o în ultimii ani”, a indicat Saxby Chambliss, vicepreşedintele republican al comisiei pentru controlul serviciilor secrete. Încă de la începutul polemicii asupra activităţii NSA, liderii comunităţii de informaţii americane aduc aminte cu fiecare ocazie că o mulţime de atentate au putut fi evitate graţie colectării de informaţii.