Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ambasade SUA închise: Ordinul de atentat, dat direct de liderul Al-Qaida

sanaa.jpg

Securitate sporită în capitala Yemenului, Sanaa. Sursa: REUTERS/Khaled Abdullah

Apar detalii despre motivul pentru care Statele Unite au decis să închidă zilele acestea zeci de ambasade din zona Orientului Mijlociu şi a Africii de Nord. Washingtonul a interceptat mesaje ameninţătoare ale liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri şi şefului Al-Qaida din Peninsula Arabică. Statele Unite au cerut tuturor cetăţenilor americani să părăsească Yemenul, bază a aripii Al-Qaida din Peninsula Arabică.

Departamentul de stat american a cerut în această dimineaţă cetăţenilor americani şi personalului diplomatic neesenţial să părăsească imediat Yemenul, din pricina riscului terorist. Londra a cerut şi ea evacuarea ambasadei sale.

Potrivit “New York Times”, şeful organizaţiei teroriste, Ayman al-Zawahiri, i-ar fi ordonat “locotenentului” său din Peninsula Arabă, Nasser al-Wuhayshi, ce s-ar afla în Yemen, să organizeze un atentat. Acesta ar fi trebuit să aibă loc duminica trecută. Mai exact, al-Zawahiri i-a cerut lui al-Wuhayshi "să facă ceva", ceea ce ar fi determinat oficialii de la Washington şi din Yemen să se gândească la un atac iminent, potrivit CNN.

În plină alertă de securitate, patru persoane bănuite a fi militanţi Al-Qaida au fost ucise într-un atac cu dronă în estul capitalei yemenite. De pe 28 iulie, patru operaţiuni de acest tip au vizat organizaţia teroristă şi au făcut 17 morţi. Nici Casa Albă, nici Departamentul de Stat nu au confirmat aceste informaţii, ci doar că ameninţarea vine dinspre Al-Qaida din Peninsula Arabică, fără a da mai multe detalii.

Oricum, nu mai puţin de 19 ambasade americane vor rămâne închise până sămbătă. E vorba, printre altele, de reprezentanţele din Abu Dhabi, Dubai, Cairo,Sanaa ori Riad.

Europenii au urmat exemplul american, dar au fost mult mai puţin alarmişti. “Nu dispunem de dovezi specifice că ameninţarea vizează delegaţiile Uniunii Europene, dar am luat totuşi măsurile de precauţie necesare”, a indicat purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Însă la fel ca aliatul american, Franţa şi Marea Britanie au prelungit cu câteva zile închiderea ambasadelor lor din Yemen.

 

De unde vin îngrijorările?

 

Potrivit lui Robert Baer, fost colaborator al CIA în Orientul Mijlociu, e “foarte neobişnuit ca Washigntonul să închidă 25 de ambasade în acelaşi timp”.

Este însă la fel de neobişnuit şi ca liderul Al-Qaida, care se ascunde în Pakistan, să discute despre operaţiuni cu organizaţiile afiliate. Se pare însă, după cum notează “Le Figaro”, că al-Zawahiri a devenit mai apropiat de Nasser al-Wuhayshi în ultima vreme. În urmă cu câteva săptămâni, al-Zawahiri l-ar fi numit “manager” în organizaţie pe liderul Al-Qaida din Peninsula Arabică (AQPA). Adică un fel de “număr 2” în organizaţia teroristă. Nasser al-Wuhayshi a fost secretar al lui Osama bin Laden cât timp acesta se afla în Afganistan.

Mesajele liderilor au fost interceptate în contextul în care dialogul între simpatizanţii Al-Qaida s-a intensificat. Comunicaţiile ar fi atât electronice, cât şi prin intermediul poştei, inclusiv cu rezidenţi din Statele Unite. În acelaşi timp, tot mai mulţi membri ai organizaţiei teroriste şi-au regăsit libertatea după o serie de evadări masive din închisorile din Irak, Libia şi Pakistan.

 

O nouă "generaţie" de atentate?

 

Există aşadar temeri că AQPA ar pune la punct un atentat contra intereselor occidentale din Yemen. Teroriştii s-ar putea servi de maşini-capcană lăsate în faţa ambasadelor, că în atâtea alte cazuri.

Însă armele teroriştilor se diversifică, iar cele mai problematice par să fie acum substanţele explozive nedetectabile. Pot apărea oricând kamikaze cu bombe implantate chirurgical în propriul corp. Presa americană i-a botezat deja “Frankenbombers”, o combinaţie între “Frankenstein” şi “purtători de bombe”. Al-Qaida din Peninsula Arabică ar fi dezvoltat şi un explozibil lichid. Este suficient ca hainele să fie înmuiate în această substanţă şi apoi uscate. Îmbrăcămintea devine astfel “obiect-capcană”.