Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Năstase, la un pas de eliberare. DNA face recurs

Adrian Năstase ar putea fi eliberat condiţionat. Asa a decis miercuri Judecătoria sectorului 4.  Procurorii DNA au anunțat deja că vor face recurs. Până la judecarea contestaţiei, fostul premier rămâne în penitenciar.

Adrian Năstase are dreptul să ceară eliberarea condiţionată după ispăşirea unei treimi din pedeapsă pentru că are peste 60 de ani şi pentru că a fost condamnat înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri penale.

Apărătorii fostului premier au reamintit în fața judecătorilor conduita ireproșabilă pe care fostul premier a avut-o în penitenciar, nici o mustrare din partea angajaţilor închisorii,  faptul că a participat la diverse activităţi culturale şi educative și că acestuia îi este asigurată reinserţia socială după eliberare.

Dar toate aceste argumente nu i-au convins pe procurori.  Ei au cerut judecătorilor să respingă propunerea de eliberare condiţionată, ca neîntemeiată. Faptul că Adrian Nastase a executat o treime din pedeapsă nu-i conferă acestuia  dreptul de a fi eliberat iar condiţiile eliberării condiţionate nu sunt pe deplin îndeplinite  au explicat procurorii.

"Nu există dovezi şi documente care să ateste îndreptarea sa, apreciază DNA care nu contestă meritele şi succesul de prim-ministru al lui Adrian Năstase;  dar faptele pe care el le-a comis au fost făcute tocmai prin prisma acestei funcţii…… Observăm că Adrian Năstase nu a avut un comportament deosebit, ci unul normal pentru o persoană cu gradul său de educaţie", au subliniat procurorii.

Adrian Năstase execută o pedeapsă de patru ani şi şase luni de închisoare, după ce a fost condamnat în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii pentru luare de mită și șantaj.  Fostul premier este încarcerat din 6 ianuarie.

În dosarul "Zambaccian", Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Irina Jianu, în perioada 2002-2004, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China și contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele pe care fostul premier le deține în localitatea prahoveană Cornu precum și în București.

În dosarul "Trofeul calității", Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de "influența sau autoritatea funcției de președinte al unui partid" pentru organizarea unei conferințe intitulate "Trofeul calității în construcții" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.