Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia, condamnată la CEDO pentru închisorile secrete CIA

cedo.jpg

Polonia, condamnată la CEDO pentru închisorile secrete CIA

Decizie importantă Curţii Europene a Drepturilor Omului. CEDO a condamnat Polonia pentru "complicitate" în cazul închisorilor secrete pentru terorişti ale CIA. Mai exact, Varşovia a fost condamnată pentru rolul său în actele de tortură la care au fost supuşi, pe teritoriul său între 2002 şi 2003, doi suspecţi de terorism.

Cei care au dat Polonia în judecată şi au şi câştigat sunt Abu Zubaydah şi Abd al-Rahim al-Nashiri - un palestinian şi un saudit, relatează Reuters. Ei au fost au fost transferaţi într-o astfel de închisoare secretă situată într-o pădure din Polonia, înainte de a fi duşi la baza americană de la Guantanamo, unde sunt deţinuţi şi în prezent. În Polonia, susţin ei,  au fost supuşi unui tratament asimilat torturii.

Cei doi erau suspectaţi de americani că ar fi colaborat cu Al-Qaida.

Dând dreptate celor doi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Polonia a încălcat Convenţia Europeană privind Drepturile Omului, fie şi prin simplul fapt că a permis CIA să deţină aceşti suspecţi pe teritoriul său.

Mai exact, potrivit Curţii de la Strasbourg, Polonia a încălcat articole ale convenţiei ce se referă la interzicerea torturii, dreptul la libertate, dreptul la o anchetă legală normală.

Curtea a ordonat Poloniei să plătească 100.000 de euro în despăgubiri lui al Nashiri şi 130.000 de euro lui Zubaydah.

Reamintim că oficialii polonezi au negat existenţa închisorilor CIA, la fel cum au negat şi oficialii români. SUA au recunoscut că au ţinut suspecţi Al-Qaida în facilităţi din afara treritoriului american, dar nu au indicat în ce ţară.