Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fâşia Gaza: nicio şansă pentru armistiţiu

gaza.jpg

Bombardamentele au lovit şi un spital din Fâşia Gaza.

Nicio şansă  de încetare a focului în Fâşia Gaza, nici măcar acum, la sfârşit de Ramadan. Dacă ieri a fost o relativă acalmie, astăzi luptele au fost reluate cu şi mai mare intensitate. Israelul îi avertizase pe civili să părăsească periferia oraşului Gaza. Azi-noapte au avut loc cele mai violente atacuri aeriene ale armatei israeliene. Tsahal a vizat clădirile-simbolice ale mişcării islamiste Hamas.

Printre clădirile bombardate se numără locuinţa lui Ismail Haniyeh, liderul Hamas din Gaza. Au fost luate la ţintă şi sediile televiziunii şi radioului Hamas, perturbând pentru o vreme emisiunile presei locale, după cum relatează France24. Hamas, la rândul său, a indicat că a reuşit să lanseze cel puţin zece rachete spre Israel. Două dintre ele au ajuns în apropiere de Tel Aviv. Israelul a promis un război de durată contra Hamas. Din acest motiv, a şi cerut, aseară, populaţiei de la periferia oraşului Gaza să-şi părăsească locuinţele.

Aceştia trăiesc în condiţii precare, fără medicamente, cu resurse de apă limitate şi de acum şi fără electricitate deoarece singura centrală electrică din Gaza a fost avariată în urma unui bombardament. Rachetele au lovit generatorul de vapori şi apoi rezervorul de carburant, care a luat foc, potrivit unui responsabil palestinian citat de France24.

Numărul palestinienilor ucişi a trecut de 1.100 şi alţi 6.200 de oameni au fost răniţi. Dar şi armata israeliană a suferit pierderi importatne: zece soldaţi în mai puţin de 24 de ore. Ceea ce aduce numărul total de morţi de parte israeliană la 56.

Liderii occidentali dar şi secretarul general ONU fac în prezent presiuni asupra ambelor tabere pentru un armistiţiu de durată. În schimb, lideri regionali precum Iranul au acuzat, prin vocea ayatollahului Ali Khamei, Israelul că este vinovat de genocid în Fâşia Gaza. Liderul suprem iranian a cerut lumii islamice să-i înarmeze pe palestinieni în lupta cu Israelul pe care-l numeşte „câinele turbat”.