Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egiptul, în aşteptarea intervenţiei armatei

morsi.jpg

Partizanii preşedintelui islamist înlăturat de la putere

Partizanii preşedintelui islamist egiptean înlăturat de la putere au cerut duminică noi proteste. Între timp, a expirat ultimatumul dat de Guvern şi de armată protestatarilor, pentru a părăsi cele două pieţe pe care le ocupă la Cairo. Azi noapte s-a încheiat şi sărbătoarea ce marchează sfârşitul Ramadanului, un alt motiv pentru care autorităţile egiptene nu s-au grăbit să intervină până acum.

Noile autorităţi egiptene ameninţă de mai multe zile că vor intra în forţă şi vor dispersa cele două proteste ale islamiştilor. Simpatizanţii fostului preşedinte Mohamed Morsi ocupă două pieţe încă de pe 3 iulie, când armata l-a înlăturat de la putere pe liderul islamist.

Ameninţările nu reuşesc însă să-i descurajeze. Dimpotrivă. Alianţa contra loviturii de stat şi pentru democraţie, grup condus de Frăţia Musulmană, a promis că astăzi va organiza zece marşuri doar la Cairo. Scopul? Să apere legitimitatea alegerilor care au avut loc deja şi prin care Mohamed Morsi a devenit primul preşedinte al Egiptului ales în mod democratic.

Noul Guvern interimar adus la putere de armată a promis că va organiza noi alegeri la începutul lui 2014, idee cu care islamiştii nu sunt de acord. Baricadaţi în cele două pieţe cu femei şi copii, manifestanţii islamişti cer de peste o lună reinstalarea lui Mohamed Morsi şi a celorlalţi lideri ai Frăţiei Musulmane. În schimb, omul forte al momentului, şeful armatei, generalul Fatah al Sissi, propune doar ca Frăţia să ia parte la viitorul proces electoral.

În aşteptarea intervenţiei armatei, care ar fi trebuit să aibă loc chiar în această dimineaţă, potrivit unor surse apropiate de guvern, manifestanţii şi-au fortificat poziţiile. Au înălţat bariere de protecţie de lemn şi beton, potrivit Al-Jazeera. S-au dotat de asemenea cu măşti de gaz, ochelari şi mănuşi de protecţie. Guvernul interimar îi acuză pe membrii Frăţiei de terorism şi că ar fi stocat în ambele pieţe ocupate arme automate, precum şi că se folosesc de femei şi de copii ca de un zid viu.

Tentativele de mediere americane şi europene au eşuat, iar comunitatea internaţională se teme acum că va urma o nouă baie de sânge. De pe 3 iulie, când a intervenit armata, 250 de egipteni au fost ucişi în confruntări.