Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tensiuni înainte de începerea negocierilor israeliano-palestiniene

israel.jpg

Israelul a început să elibereze prizonieri palestinieni. Sursa: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Cu o zi înainte de reluarea negocierilor în procesul de pace israeliano-palestinian, tensiunile se acutizează din nou. Pe de-o parte, Israelul a anunţat lansarea unei licitaţii pentru construirea de noi case în colonii evreieşti din Cisiordania. Hamasul palestinian a calificat deja negocierile drept "inutile". Pe de altă parte, Israelul acuză Uniunea Europeană că prin anumite directive, a înăsprit poziţia de negociere a palestinienilor.

În faţa unui risc de a vedea negocieile eşuate înainte de a începe, secretarul de Stat american i-a îndemnat pe palestinieni să nu reacţioneze negativ faţă de construirea de noi case în coloniile evreieşti. Mişcarea era oarecum de aşteptat, a explicat John Kerry, care a cerut celor două tabere să revină la masa discuţiilor. El a reamintit totuşi că Washingtonul consideră drept “ilegitimă” construirea acestor colonii. “Odată ce veţi fi soluţionat problemele în domeniul securităţii şi frontierelor, veţi fi rezolvat şi problema coloniilor”, a apreciat şeful diplomaţiei americane.

Anunţul Israelului i-a determinat pe negociatorii palestinieni să acuze statul evreu că încearcă să saboteze discuţiile, relatează BBC. Purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian a respins criticile, explicând că fiecare iniţiativă de pace de până acum a propus ca respectivele colonii să devină teritoriu israelian.

Municipalitatea din Ierusalim a aprobat construirea a 900 de case în Ierusalimul de Est, unde asemenea iniţiative sunt ilegale. Totuşi, înălţarea caselor va începe abia peste câţiva ani, a indicat un consilier municipal.

Câteva ore mai târziu, autorităţile israeliene au publicat şi detaliile despre eliberarea de marţi a 26 de prizonieri palestinieni, o precondiţie pentru negocieri.

Organizaţia Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a profitat de aceste tensiuni şi a declarat că reluarea negocierilor între israelieni şi palestinieni e “inutilă”. Pe de altă parte, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a criticat luni Uniunea Europeană. Din punctul său de vedere, directivele europene care vizează neaplicarea acordurilor cu Israelul în cazul teritoriilor ocupate ar fi subminat pacea cu palestinienii. Practic, ar fi “însăprit poziţiile palestinienilor”. Afirmaţiile au fost făcute de Netanyahu la întâlnirea cu ministrul german de Externe, Guido Westerwelle.