Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moscova dezminte acuzaţiile NATO că s-ar pregăti să trimită trupe în Ucraina

putin.jpg

Moscova dezminte acuzaţiile NATO că s-ar pregăti să trimită trupe în Ucraina

Oficialii ruşi  au dezmințit astăzi că ar fi adus trupe la frontiera cu Ucraina așa cum au acuzat NATO și SUA. Alianţa a explicat că Rusia are 20.000 de soldați masaţi la granița cu Ucraina și ar putea interveni folosind ca pretext situația umanitară.

Noi acuzaţii între Rusia şi NATO în contextul crizei din Ucraina. “Aș dori să le explic responsabililor de la Pentagon și NATO că desfășurarea a câtorva mii de militari și echipament nu este posibilă într-un timp atât de scurt. În plus, observatorii OSCE care se află în zonă ar fi observat imediat', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de agenția Interfax.

Igor Konașenkov a afirmat totodată că Ministerul rus al Apărării intenționează să-și deschidă conturi pe rețelele de socializare pentru a furniza “informații obiective cu privire la acțiunile forțelor militare ruse”.

Alianţa Nord-Atlantică explicase cu câteva ore înainte că Rusia are 20.000 de soldați masaţi la granița cu Ucraina și că ar putea interveni folosind ca pretext situația umanitară. Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a avertizat că această dislocare de trupe a escaladat și mai mult o “situație deja periculoasă” și subminează eforturile diplomatice pentru soluționarea conflictului.

Moscova ar putea folosi o misiune umanitară sau de menținere a păcii drept scuză pentru a interveni cu trupe în estul Ucrainei, a mai indicat purtătoarea de cuvânt a NATO.

Rasmussen, aşteptat în Ucraina

Mai multe informaţii ar putea apărea mâine, când secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, este așteptat în Ucraina, în contextul unei noi creșteri a tensiunilor privind prezența rusă la frontiera ucraineană, a anunțat miercuri Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev.

Vizita, care are loc la invitația președintelui ucrainean Petro Poroșenko, are ca scop să pregătească o reuniune a unei comisii cu participarea Alianței nord-atlantice și a Kievului, care nu este membră a organizației militare, a menționat ministerul pe contul său de Twitter, potrivit Agerpres.

Acuzată de Occident că le furnizează arme separatiștilor din estul ucrainean, Rusia a lansat luni manevre militare în apropiere de frontieră. Exercițiile, la care iau parte circa 100 de avioane de luptă, au fost denunțate de către Kiev și Washington ca fiind 'provocări'. În weekend, Anders Fogh Rasmussen a vorbit pe un ton dur de 'agresiunea rusă' din Ucraina, care justifică potrivit lui 'pregătirea de noi planuri de apărare'. O astfel de retorică divizează Alianța, unii dintre membrii ei dorind să evite o precipitare a crizei din partea lui Vladimir Putin, comentează AFP.