Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, în cursa pentru prezidenţiale

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost desemnat, luni, candidatul Alianţei Creştin-Liberale (ACL) pentru alegerile prezidenţiale. Decizia a fost luată de cele două partide din alianţă, PNL şi PDL, după ce preşedintele PNL l-ar fi devansat pe democrat-liberalul Cătălin Predoiu în ambele sondaje comandate.

Cătălin Predoiu e candidatul propus pentru funcţia de premier.

PDL a decis, cu doar un vot împotrivă (56 pentru şi unul împotrivă), ca liderul PNL Klaus Iohannis să fie candidatul ACL la alegerile prezidenţiale şi, în unanimitate, ca prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu să fie candidat pentru funcţia de premier.

„E pentru prima dată după 25 de ani când o structură politică de asemenea anvergură desemnează pentru funcţia supremă în stat un cetăţean român, dar aparţinând unei minorităţi etnice, şi asta în pofida unei propagande necinstite, perverse pe care adversarii noştri au pus-o în mişcare în ultimele săptămâni”, a spus Iohannis. El a menţionat că această desemnare a unui etnic minoritar reprezintă un semnal important, care arată faptul că democraţia românească s-a maturizat, iar societatea începe să fie o societate liberală, respectiv o naţiune de cetăţeni.

Studiile arată ca liderul liberal ar avea nevoie de numai câteva procente pentru a-l înfrânge pe Victor Ponta în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Cotat fără prea mari şanse de reuşită în această cursă, Cătălin Predoiu a declarat la Digi 24 că îl va susţine în cursa pentru Cotroceni pe Johannis.

Anunţul a fost suţinut de Vasile Blaga, preşedintele PDL: "Aşa cum am hotărât inclusiv în protocolul de fuziune, astăzi v-am desemnat pe dumneavoastră candidatul nostru (pe Klaus Iohannis - n.r.) şi l-am desemnat pe domnul Cătălin Predoiu ca şi prim-ministru desemnat al alianţei noastre, al partidului nostru şi am convingerea că vom putea construi alături de dânsul şi desigur de noi toţi ceilalţi cel mai puternic partid de centru-dreapta din România, aşa cum spuneam, nu atât ca o contrapondere la PSD - şi asta este important -, ci pentru a fi vehiculul în stare în sfârşit să promoveze valorile noastre. Vă felicit pentru desemnare şi îl felicit şi pe domnul Predoiu pentru modul în care s-a comportat şi cum se va comporta şi de aici înainte, va fi unul din principalii dumneavoastră stâlpi de susţinere a actualei campanii electorale, ca şi noi de altfel".

Priorităţi

În ce priveşte priorităţile programului său legat de candidatura la prezidenţiale, Johannis a vorbit despre parteneriatele şi angajamentele externe ale României, dar şi despre independenţa justiţiei pe plan intern. "Sunt două zone în care, ca preşedinte, voi garanta parcursul de până acum şi voi apăra ceea ce s-a realizat: prima ţine de politica externă şi opţiunile noastre fundamentale – parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO, UE. Putem discuta amănunte despre creşterea calitativă a participării României în aceste mecanisme, dar dorecţia spre Vest, spre Occident, statutul ei de aliat strategic sunt nenegociabile", a spus Iohannis.

El a spus că a doua zonă la care se referă este independenţa Justiţiei şi funcţionarea corectă a acesteia.

"Independenţa Justiţiei este fără îndoiala un câştig al ultimilor ani, care trebuie apărat şi consolidat. România occidentală nu poate funcţiona fără o Justiţie cu adevărat independentă, chiar dacă ea atinge politicieni, grupuri de interese, oameni care s-au obişnuit să folosească funcţia publică în interes personal. Preşedintele României va fi principalul garant că acest proiect este ireversibil", a mai declarat Iohannis.