Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine e premierul desemnat al Irakului?

al_abadi.jpg

Haïdar Al-Abadi, nominalizat ieri de preşedinte

Posibil sfârşit al haosului politic în Irak. Aseară, preşedintele Fuad Masum i-a încredinţat sarcina formării unui nou guvern unui şiit lui Haïdar Al-Abadi. Anunţul, salutat imediat de americani, care cer, la fel ca restul Occidentului, un guvern care să unească ţara în  lupta contra jihadiştilor, a stârnit furia actualului premier. Nuri al-Maliki a explicat că nominalizarea lui al-Abadi reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a criticat Statele Unite că intervin în politica irakiană. Cine este Haïdar Al-Abadi şi ce sarcină va avea?

Sarcina şiitului Haïdar Al-Abadi nu va fi deloc una uşoară. Are la dispoziţie 30 de zile ca să formeze un guvern care să cuprindă toate forţele politice relevante şi legitime din Irak. Până acum, al-Abadi era considerat un apropiat al actualului premier Nuri al-Maliki. Face parte din aceeaşi mişcare politică, Dawa. Cu alte cuvinte, Maliki nu îl mai poate acuza pe preşedinte că nu dă sarcina formării noului guvern formaţiunii care a luat cele mai multe voturi în alegerile de pe 30 aprilie. Susţinut de Occident, cum a fost iniţial şi al-Maliki susţinut, Haidar al-Abadi duce totuşi o politică foarte diferită de cea a predecesorului său, notează “Le Monde”.

Nuri al-Maliki încercase să rezolve violenţele cărora le-a căzut pradă Irakul cu ajutorul forţelor armate şi fără a face concesii opozanţilor săi, în special reprezentanţii comunităţii sunite. Experţii consideră că al-Abadi va proceda altfel şi că postura sa de diplomat îl va ajuta să ţină în frâu situaţia. “Haidar e persoană prietenoasă, foarte realistă”, explică Zaid Al-Ali, expert în Drept şi autor al eseului “Lupta pentru viitorul Irakului”. Înainte de a fi nominalizat ca premier, al-Abadi a fost ministru al Comunicaţiilor în guvernul interimar de după răsturnarea regimului Saddam Hussein.

Apoi, a fost ales parlamentar în 2006 . În iulie, fusese ales vicepreşedinte al Parlamentului. Ca şi alţi politicieni irakieni de rang înalt, şi-a petrecut mai mulţi ani în exil înainte de a reveni în Irak. Al-Abadi a trăit un timp în Marea Britanie, unde a şi luat un doctorat în inginerie electrică şi electronică, la Universitatea din Manchester.

În biografia publicată pe site-ul său, premierul desemnat declară că doi dintre fraţii săi au fost aretaţi de regimul lui Saddam la începutul anilor 80 şi executaţi tocmai pentru că făceau parte din gruparea Dawa, de opoziţie. Pe baza aceloraşi acuzaţii, un al treilea frate a fost trimis după gratii, unde a rămas timp de zece ani.