Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Kievul pregăteşte un asalt de proporţii în estul ţării

refugiati_ucraina.jpg

Refugiaţi ucraineni în tabăra de la Rostov, din Rusia

Se acumulează tensiunea în Ucraina, unde e posibil ca autorităţile de la Kiev să se pregătească de un asalt de proporţii în est. Locuitorii din Doneţk şi Lugansk au fost îndemnaţi să părăsească aceste oraşe. Între timp, separatiştii îşi pregătesc şi ei propriul atac, iar Rusia a trimis deja un aşa-numit convoi umanitar despre care NATO spune că ar putea fi acoperirea pentru o invazie terestră .

Oficiali din Consiliul ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare le-au recomandat locuitorilor din Doneţk şi Lugansk să părăsească temporar aceste oraşe pentru a evita să fie prinşi în schimbul de focuri. Militarii ucraineni  ar urma să organizeze coridoare speciale pentru a ajuta la evacuarea civililor. Motivul este că autorităţile din Kiev ar pregăti un asalt împotriva separatiştilor, după cum relatează agenţia oficială Ukrinform. Militarii ucraineni sunt dispuşi să ajute inclusiv cu transportul evacuaţilor, explică purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate, citat de agenţia preluată de Mediafax.

În timp ce armata şi-a oferit ajutorul, majoritatea civililor din Doneţk au plecat deja şi s-au refugiat în Rusia. Ria Novosti avertizează că circa un milion de ucraineni s-ar putea refugia în Rusia pentru a evita acest atac.  

Însă şi insurgenţii îşi planifică propria ofensivă. Este ce anunţă "premierul Republicii Populare Doneţk", Aleksandr Zaharcenko, citat de agenţia rusă Ria Novosti. În plus, Guvernul "republicii populare" autoproclamate Doneţk acuză Kievul că a încălcat Convenţiile de la Geneva şi a comis "crime de război" respectiv că în atacuri nu a diferenţiat populaţia civilă de participanţii la activităţi militare. În plus, armata ar fi distrus 60% din teritoriul oraşelor Slaviansk, Kramatorsk, Gorlovka şi Debalţevo. Este ce , a declarat luni seara "vicepremierul" de la Doneţk, Aleksandr Karaman.

Între timp, Rusia şi Ucraina continuă să se acuze reciproc în privinţa aşa-numitului convoi umanitar trimis de Moscova spre Ucraina şi despre care NATO avertizase că ar putea fi o acoperire pentru o eventuală operaţiune militară.