Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acuzaţii de spionaj la adresa Germaniei

Săptămânalul Der Spiegel scrie că serviciile secrete germane au interceptat cel puţin o conversaţie a secretarului de Stat american John Kerry. În plus, Berlinul supraveghează de mai mulţi ani Turcia, partenerul său din cadrul NATO, afirmă aceeaşi publicaţie, citată de AFP şi Mediafax.

În ediţia care urmează să apară duminică, revista germană afirmă, fără să citeze surse, că o conversaţie a lui John Kerry a fost interceptată în mod "accidental", în 2013, de către serviciile secrete germane (BND). Secretarul de Stat american evoca tensiunile din Orientul Mijlociu printr-o legătură prin satelit.

Revista mai scrie că Guvernul german a mandatat serviciile secrete, începând din 2009, să spioneze Turcia, partenerul său în cadrul NATO.

Potrivit jurnaliştilor revistei, ţintele vizate de activităţile de spionaj sunt actualizate la fiecare patru ani de către Guvernul german. Însă priorităţile actuale nu au fost modificate, după scandalul de spionaj cu Statele Unite, iar Turcia ar fi plasată în continuare sub ascultare.

Aceste dezvăluiri apar după ce mai multe instituţii mass-media au dezvăluit vineri o interceptare a fostului secretar de Stat american Hillary Clinton de către serviciile germane secrete. Una dintre conversaţiile acesteia ar fi fost interceptată "din greşeală", în timp ce şefa diplomaţiei americane se afla la bordul unui avion aparţinând Guvernului american.

Aceleaşi instituţii media afirmă că spionarea unor politicieni americani nu ar fi "un caz izolat". Ele au dezvăluit, de asemenea, că Germania ar spiona "un partener NATO", dar fără să-l numească.

Spionajul internaţional a devenit un subiect de polemică în Germania, în ultimele luni.

Dezvăluirea anul trecut a ascultrii telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de către serviciile americane de informaţii a şocat profund această ţară.

Descoperirea unor agenţi dubli, în serviciul americanilor, a antrenat, de asemenea, expulzarea şefului CIA în Germania şi afectează în continuare relaţiile germano-americane, puternice în mod tradiţional.