Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Şefa luptei anticorupţie din Ucraina lasă armele jos şi acuză noul guvern

tetiana.jpg

Tetiana Ciornovol a fost bătută crunt de oamenii regimului Viktor Ianukovici

Tetiana Ciornovol, o figură emblematică a Euromaidanului, mişcarea ce a dus la înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici în Ucraina, şi-a dat demisia din funcţia de director al Comitetului Naţional Anticorupţie, structură aflată în subordinea guvernului. E un semnal grav, pentru că plecarea sa a fost cauzată, cum rezultă din propriile declaraţii, de faptul că promisiunile Revoluţiei din acele luni nu au fost respectate.

Tetiana Ciornovol e în primul rând o jurnalistă, dar, la fel de important, o militantă care a stat în prima linie a Euromaidanului. A avut un rol important în protestele ce au dus la înlăturarea regimului lui Viktor Ianukovici. Apoi, a devenit responsabilă de lupta contra corupţiei în noul guvern ucrainean. Mai exact, fusese numită şefă a biroului anticorupţie. Se întâmpla în februarie. Dar iată, jumătate de an mai târziu, renunţă deja.

Care sunt motivele acestei demisii?

 A scris pe blogul găzduit de cotidianul online Ukrainska Pravda şi a denunţat lipsa de voinţă a noului guvern în lupta contra corupţiei. “Voiam să fac lucruri utile pentru Ucraina. Acum însă am înţeles că prezenţa în acest guvern e complet inutilă”, scrie Tetiana Ciornovol. Acuzaţiile devin şi mai dure. Ea scrie că nimeni nu are interesul să eradicheze corupţia în noul guvern, pentru că e profitabilă pentru toţi, inclusiv în cadrul noii puteri.

Însărcinată să lichideze averile clanului Ianukovici, mai ales depozitele imense de hidrocarburi, tânăra de 32 de ani dezvăluie că a fost teribil de dezamăgită să vadă că şi în noul cabinet, corupţia e la fel de prezentă. “La vârf, există voinţă politică, dar mulţi funcţionari şi oameni politici au rămas în funcţie. Vechile scheme de corupţie rezistă, chiar dacă nu mai e aceeaşi lăcomie din epoca Ianukovici. Oamenii ar trebui schimbaţi, dar unde să găseşti atâtea persoane cu suficientă experienţă?”, se întreabă ea.

Celebră pentru anchetele anticorupţie

Sunt acuzaţii cu atât mai grave cu cât vin din partea unei jurnaliste care a devenit celebră în urma anchetelor despre corupţia regimului Ianukovici.

Cele mai comentate au fost cele referitoare la locuinţele de lux ale fostului preşedinte ucrainean, scrie “Le Monde”. Tetiana Ciornovol e o figură extrem de credibilă, şi ca jurnalist, şi ca militantă.

În plin protest,  a fost victima unei agresiuni violente, în decembrie anul trecut. Trei bărbaţi au bătut-o şi au abandonat-o, iar pozele cu faţa ei tumefiată au făcut înconjurul reţelelor sociale.

La nici o lună după ce a fost numită la biroul anticorupţie, Tetiana Ciornovol spunea deja că s-a pierdut în hăţişurile administraţiei, fără echipă, fără puteri reale, dezarmată aşadar în faţa angrenajelor de corupţie. Pare o problemă mai mică faţă de cea pe care o are ăn acest moment Ucraina cu Rusia în est. Dar până la urmă, Ucraina tot se va confrunta cu aceste întrebări şi tot va trebui să o rupă cu epoca Ianukovici şi din acest punct de vedere. Altfel, aşa cum spune Tetiana Ciornovol, promisiunile Revoluţiei nu vor fi respectate.