Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israelul va trimite mii de africani în Uganda

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

La schimb, dictatorul Yoweri Museveni va primi bani și arme de la Ierusalim. Asta în condițiile în care majoritatea refugiaților vin din Eritrea și Sudan.

Circa 55.000 de azilanți africani trăiesc în prezent în Israel, conform statisticilor oficiale ale autorităților de la Ierusalim. Majoritatea dintre ei au stat pe fugă luni de zile și au reușit să traverseze - în viață - peninsula Sinai. Numai că imaginea africanilor care cerșesc sau lucrează ca zilieri a ajuns să deranjeze guvernul israelian care vrea să scape de ei. Așa că soluția la îndemână a fost semnarea unui acord cu dictatorul din Uganda, care se obligă să îi primească la el în țară. Sigur, nu gratuit, ci în schimbul unor fonduri pentru dezvoltare și pentru înarmare. Cele două state și-au intensificat cooperarea militară în ultimii ani. Israelul a livrat regimului dictatorial de la Kampala aruncătoare de grenade, muniție pentru artilerie și sisteme de supraveghere. În plus, piloții aviației militare din Uganda se antrenează în Israel.

Ministrul israelian de interne vrea să înceapă de anul acesta. Întâi va încerca să-i momească pe africani cu bani și bilete de avion. Dacă nu vor vrea să plece de bunăvoie, atunci urmează arestarea, încarcerarea în lagăre și deportarea forțată. La asta se adaugă și controale mai stricte la puținele joburi pe care le au africanii și interzicerea transferurilor de bani către familiile din țările de origine. În Uganda îi așteaptă pe refugiați viața în uriașe închisori, asta dacă judecăm după condițiile în care trăiesc acolo cei 250.000 de refugiați din Ruanda. Procurorul general israelian, care a contrasemnat acordul, nu vede nicio încălcare a drepturilor omului sau a convențiilor internaționale. ONG-urile acuză însă politicienii de la Ierusalim că trimit refugiați din zone de război civil sau dictatură într-o altă dictatură.

Câți africani vor fi trimiși în Uganda nu e clar deocamdată. Ministrul israelian de interne a declarat joi seară că ar fi vorba despre două până la trei mii în fiecare an. Dar lucrurile nu se opresc aici. “Lucrăm deja la acorduri cu alte state pe care sperăm să le finalizăm în săptămânile următoare”, a spus Gideon Saar.