Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gibraltarul continuă să mențină starea de tensiune între Madrid și Londra

Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo, s-a prezentat marţi după-amiază în Camera Deputaților pentru a da explicații asupra situației conflictului din Gibraltar. După șase săptămâni de tensiuni și reproșuri reciproce, atât din partea Madridului cât și a Londrei, cazul ”Gibraltar” a ajuns pe masa Comisiei Europene, care a hotărât în cele din urmă să trimită o echipă de observatori în zonă pentru a media disensiunile diplomatice dintre Spania și Marea Britanie cu privire la suveranitatea acestui teritoriu.

După cum se știe, conflictul a fost generat de decizia autorităților din Gibraltar de a lansa în mare 70 de blocuri de beton, pretinzând că sunt destinate construirii unui recif artificial care ar trebui să protejeze fauna și flora maritimă din jurul ”Stâncii”. De cealaltă parte pescarii spanioli reclamă că structurile de beton îi împiedică să pescuiască și că intenția autorităților britanice este aceea de a le limita accesul în zonă. Zonă maritima care este de fapt obiectul acestui conflict diplomatic, atât Madridul cât și Londra revendicându-și deopotrivă suveranitatea asupra apelor din jurul micii peninsule din Gibraltar.

Autoritățile spaniole pretind că acum 300 de ani, când teritoriul a fost cedat britanicilor, nu a fost concesionat împreună cu apele din jur, iar autoritățile din Gibraltar invocă dreptul internațional conform căruia ar avea dreptul la controlul apelor pe o fâșie de 12 mile în jurul coastelor. Ceea ce a urmat ulterior nu a fost decât o escaladare continuă a tensiunii diplomatice atât de o parte cât și de cealaltă.

Guvernul de la Madrid a ordonat controale exhaustive la punctul vamal cu Gibraltarul, generând cozi kilometrice care îngreunează traficul de o parte și de cealaltă a frontierei, pretinzând că vrea să pună capăt evaziunii fiscale pe care o adăpostește legislația Gibraltarului, un mic paradis fiscal pentru oamenii de afaceri din zonă și sursă pentru contrabanda cu țigări care se vând la preţuri modice, scutite de taxe, de partea britanică a frontierei.

De asemenea, Madridul acuză autoritățile din Gibraltar că sub pretextul de a construi un recif artificial se construiesc structuri menite a câștiga teren în mare, în dauna apelor spaniole, pentru a ridica în cele din urmă un mare complex hotelier și de jocuri de noroc.

În ajunul acestei dezbateri parlamentare care a fost reclamată chiar de ministrul Margallo, omologul său britanic, William Hague, a denunțat că "acțiunile și amenințările" Spaniei împotriva Gibraltarului sunt "total inacceptabile", dând asigurări că cei care traversează frontiera reclamă un "comportamentul agresiv" al Gărzii Civile spaniole responsabilă de efectuarea acestor controale.

Într-un raport remis Parlamentului Britanic, pentru a informa de asemenea despre situația din Gibraltar după recentele momente de tensiune cu Spania, șeful diplomației britanice a afirmat că Spania a "intensificat semnificativ controalele, încercând să exercite presiuni" asupra Gibraltarului.

El a denunțat faptul că navele spaniole continuă să facă " incursiuni ilegale în apele teritoriale ale Gibraltarului", considerate ca fiind britanice de către autoritățile de la Londra.

De cealaltă parte, surse guvernamentale au declarat în presa spaniolă că Garcia-Margallo, care marţi după-amiază își prezintă raportul în Camera Deputaților, va reitera poziția fermă a guvernului de la Madrid față de ceea ce consideră a fi ”provocările autorităților din Gibraltar, prin hărțuirea constantă a pescarilor spanioli”.

Conform poziției deja declarate, el își va face cunoscută intenția de a menține aceeași rigoare a controalelor vamale pentru a detecta traficul ilicit și contrabanda cu țigări, în ciuda cozilor interminabile de vehicule care așteaptă ore întregi ca să treacă granița.

Spania consideră că este de datoria ei să facă acest lucru, deoarece Gibraltarul nu face parte din spațiul Schengen și invită autoritățile comunitare să inspecteze punctul vamal pentru a constata legalitatea acestor controale denunțate de autoritățile britanice.