Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Plătim sau nu pentru jurnaliştii răpiţi?

theo_curtis.jpg

Jurnalistul Theo Peter Curtis a fost eliberat duminică

După ce Statul Islamic a şocat acum câteva zile o lume întreagă şi l-a decapitat pe jurnalistul James Foley, avertizând totodată că vor ucide un alt jurnalist american pe care îl ţin ostatic, în ultimele zile au venit totuşi şi veşti bune. Un cetăţean american răpit de o grupare afiliată Al Qaida din Siria a fost eliberat. La fel, un cetăţean german  răpit de statul Islamic. Se pune întrebarea însă dacă au fost plătite răscumpărări şi există informaţii că au fost plătite cel puţin în unul dintre cazuri.

Unul dintre cei eliberaţi în ultimele zile este Theo Peter Curtis, jurnalist şi scriitor american. El a fost răpit acum doi ani de Al-Nosra, o grupare afiliată Al-Qaida în Siria. El a fost eliberat ieri, iar anunţul a fost făcut de secretarul de Stat american, John Kerry. Al doilea este un cetăţean german de 27 de ani, răpit în urmă cu un an tot în Siria, dar de Statul Islamic. Bărbatul, originar din Brandenburg, s-a deplasat în Siria în iunie 2013, pentru a participa la "activităţi umanitare". Familia sa l-a dat dispărut după câteva luni. Nu ştim care este numele său, el nu a fost făcut public nici de instituţiile germane, nici de presa din această ţară.

 

Ce se ştie despre circumstanţele eliberării

 

Răpirea lui Theo Peter Curtis a fost ţinută în secret în tot acest timp, cei doi ani. Eliberarea sa a fost facilitată de ONU şi a avut loc ieri, pe Platoul Golan, unde a fost predat Căştilor Albastre, după cum a precizat chiar ONU. După un control medical, Curtis a fost predat unor reprezentanţi ai Guvernului american, a adăugat ONU.Alte câteva informaţii au venit de la postul TV pan-arab Al-Jazeera, care a fost şi cel care a făcut publică eliberarea sa. Televiziunea cu sediul în Qatar a precizat că statul Qatar a contribuit la punerea în libertate a cetăţeanului american. Potrivit Al-Jazeera, americanul a dispărut în apropierea de frontiera dintre Turcia şi Siria, în toamna lui 2012. E neclar în acest moment ce a dus exact la eliberarea lui, scrie “Wall Street Journal”.

Cât despre eliberarea cetăţeanului german, al cărui nume nu este dezvăluit, publicaţia “Welt am Sonntag” scrie că s-a plătit pentru eliberarea sa o răscumpărare consistentă. Asta susţin cel puţin surse din cadrul investigaţiei. Ministerul de Externe de la Berlin refuză însă orice comentariu, scrie AFP.

Ce ştim este că guvernul american şi “Global Post”, pentru care lucra jurnalistul James Foley, care a fost decapitat, refuzaseră să plătească răscumpărarea de 100 de milioane de euro. Fratele jurnalistului a acuzat de altfel guvernul american că nu a făcut suficient pentru a-l salva şi că în alte căzuri permit şi plătesc răscumpărarea, aşa cum a fost cazul cu sergentul Bowe Bergdahl, ce fusese ostatic în Afganistan timp de cinci ani şi apoi eliberat, la schimb cu cinci deţinuţi talibani.

 

Bani folosiţi pentru sponsorizarea terorismului

 

Nu ştie nimeni câţi bani exact s-au plătit în ultimii ani pe răscumpărări. Doar în martie de pildă, Qatarul a plătit mai multe milioane de dolari pentru eliberarea a 16 femei ţinute captive de Frontul al Nosra. “La Vanguardia” citează estimări care se referă la sume de peste 100 milioane de euro în ultimii cinci ani. Unele state, în principal cele europene (Spania, Franţa ori Italia) plătesc răscumpărările, în timp ce Statele Unite şi Marea Britanie refuză, plecând de la principiul că nu negocieză cu teroriştii, aşa cum constată cotidianul spaniol “La Vanguardia”.

Banii sunt apoi folosiţi de jihadişti pentru a-şi sponsoriza activităţile şi pentru a deveni şi mai greu de combătut pentru statele occidentale. E o dilemă etică, e un cerc vicios. Iar vestea proastă e că doar Statul Islamic are ostatici încă 20 de cetăţeni occidentali cel puţin. În principal jurnalişti şi membri ai unor orghanizaţii umanitare.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu aceşti oameni, inclusiv cu jurnalistul Steven Sotloff care lucra pentru revista Time şi pe care Statul Islamic a ameninţat că îl va ucide, dacă americanii nu renunţă la raidurile aeriene contra poziţiilor jihadiştilor.