Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria vrea cooperare internațională în lupta împotriva rebelilor din ”Statul Islamic”

Regimul sirian condus de Bashar al-Assad se arată gata să coopereze cu comunitatea internațională, ”inclusiv cu Statele Unite și Marea Britanie”, în lupta împotriva jihadiștilor din gruparea ”Statul Islamic”, anunță Damascul. În acest timp, forțele kurde din Irak câștigă teren în lupta împotriva jihadiștilor, în timp ce aceștia au repurtat o victorie semnificativă în Siria vecină, preluînd controlul unui important aeroport militar.

Anunțul de la Damasc a venit în timp ce Statele Unite au transmis că vor continua raidurile aeriene împotriva jihadiștilor, în nordul Irakului, și amenință că vor extinde operațiunile contra acestora în Siria.

Oferta siriană nu este însă lipsită de condiții, pentru că autoritățile de la Damasc au anunțat că orice acțiune militară pe teritoriul sirian trebuie făcută în cooperare cu armata proprie. În caz contrar, orice intervenție va fi considerată o agresiune împotriva Siriei.

Declarația autorităților siriene este fără echivoc și anunță posibilitatea atacării avioanelor americane care ar lansa lovituri împotriva jihadiștilor aflați pe teritoriu sirian. ”Asta s-ar putea întâmpla dacă nu există o cooperare în prealabil. Propunem așadar o cooperare și o coordonare internațională pentru a evita o agresiune”, spune ministrul sirian de externe, Walid Mouallem.

De altfel, șeful diplomației de la Damasc a și invitat țările vecine să facă schimb de informații asupra ”Statului Islamic”, grupare care controlează deja o treime din teritoriul sirian, în nordul și estul țării.

Această adevărată ”ofensivă de șarm” a Damascului pare a fi o mișcare în favoarea lui Bashar al-Assad, comentează analiștii politici. La Londra, șeful diplomației britanice Philipp Hammond pare a pregăti deja terenul pentru o astfel de cooperare cu regimul sirian, arătându-se totuși mai mult decât prudent. ”Există posibilitatea că în anumite ocazii, să luptăm împotriva acelorași inamici, dar asta nu face (din Damasc) un aliat”, a spus șeful diplomației britanice.

Situația rămâne critică în Irak

Guvernul irakian este supus, de la 9 iunie, unei ofensive militare fără precedent a jihadiștilor din ”Statul Islamic”, grupare sunită extremistă care a cucerit vaste teritorii în cinci provincii irakiene, obligând zeci de mii de locuitori să fugă din calea luptelor.

Forțele kurde peshmerga, susținute de aviația irakiană, au reușit să recucerească trei sate, la nord-est de Bagdad, în provincia Diyala, precum și să preia controlul unui drum important, folosit de jihadiștii din ”Statul Islamic” pentru a transporta combatanți, armament și provizii.

Cu aceste victorii, trupele kurde sunt pe cale să preia controlul asupra tuturor intrărilor în orașul Jalawla, pe care încearcă de două săptămâni să îl recucerească. ”Jalawla este un punct strategic pentru că este o poartă de intrare în Bagdad”, a declarat, pentru France Presse, Shirko Merwais, un oficial de rang înalt al unui partid politic kurd. ”Irakul asigură loviturile aeriene, iar luptătorii peshmerga luptă la sol. La început, coordonarea între luptătorii peshmerga și guvernul irakian era slabă, dar acum, când pericolul reprezentat de Statul Islamic a devenit mai puternic, lucrurile s-au îmbunătățit”, a mai spus el.

La începutul lunii august, guvernul de la Bagdad a decis să sprijine contra-ofensiva luptătorilor peshmerga, o mișcare neașteptată și fără precedent, care dovedește gravitatea situației. Iar acțiunile de acest fel se bucură acum și de susținerea Washingtonului. Casa Albă a anunțat că, în urma unei convorbiri telefonice între vicepreședintele american Joe Biden și liderul kurzilor irakieni, Massoud Barzani, a fost ”subliniată importanța continuării cooperării istorice între luptătorii peshmerga și forțele de securitate irakiene”.

”Statul Islamic” pierde teren în Irak, dar înregistrează victorii în Siria

Luptătorii kurzi, susținuți de aviația irakiană, au reușit să respingă două atacuri împotriva orașului Touz Khourmatou, cu populație majoritar șiită, la 175 de kilometri nord de Bagdad, după ce recuceriseră zona Qaraj, în sud-estul regiunii Mosul. Această localitate a fost prima care a căzut în mâna jihadiștilor din ”Statul Islamic” la 10 iunie și de atunci a devenit un punct forte al rebeliunii.

În schimb, de cealaltă parte a frontierei, în Siria, rebelii din ”Statul Islamic” au înregistrat o importantă victorie cucerind aeroportul Tabqa, ultimul bastion al regimului Bashar al-Assad în vestul țării. Peste 500 de soldaţi sirieni şi insurgenţi islamişti au fost ucişi în luptele de la aeroportul militar Tabqa, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului.

Un număr de ”170 de soldaţi sirieni, inclusiv ofiţeri şi subofiţeri, au fost ucişi în ofensiva care a permis insurgenţilor din Statul Islamic să ocupe aeroportul Tabqa”, a declarat Observatorul sirian pentru drepturile omului, care anunţase deja 25 de soldaţi ucişi în lupte.

Potrivit ONG-ului sirian, care se bazează pe o reţea largă de surse civile, medicale şi militare şi care citează informaţii neconfirmate, combatanţii ”Statului Islamic” au organizat execuţii după ce au ocupat aeroportul Tabqa.

Acuzații internaționale aduse ”Statului Islamic”

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, i-a acuzat pe insurgenţii islamişti de ”epurare etnică şi religioasă” în Irak şi a făcut apel la judecarea celor responsabili pentru eventuale crime împotriva umanităţii, relatează France Presse.

”Încălcări grave şi oribile ale drepturilor omului sunt comise în fiecare zi de Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) şi de grupările armate asociate. Ei vizează sistematic bărbaţii, femeile şi copiii în funcţie de apartenenţa lor etnică, religioasă sau sectară şi comit fără milă o epurare etnică şi religioasă în regiunile aflate sub controlul lor”, a declarat Pillay într-un comunicat.