Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE condamnă parada prizonierilor de război organizată de insurgenţi la Doneţk

Uniunea Europeană a condamnat, luni, parada prizonierilor de război organizată duminică, la Doneţk, de insurgenţi proruşi, denuţând o "încălcare a reglementărilor internaţionale", relatează AFP.

"Condamnăm cu fermitate parada militarilor ucraineni organizată ieri de grupări ilegale, pe străzile din Doneţk, unde prizonierii au fost atacaţi şi insultaţi", a anunţat un purtător de cuvânt al Serviciului european de acţiune externă, potrivit Mediafax.

"Aceste lucruri sunt inacceptabile şi reprezintă încălcări ale reglementărilor internaţionale", adaugă instituţia europeană.

Insurgenţii proruşi din oraşul ucrainean Doneţk au prezentat duminică, în faţa unei mulţimi adunate în centrul oraşului rebel, zeci de militari ucraineni capturaţi în ultimele săptămâni, în timp ce restul Ucrainei celebra Ziua Independenţei. Militarii, capturaţi în cursul luptelor din estul Ucrainei, au fost aduşi în Piaţa Lenin din Doneţk, unde oamenii adunaţi i-au huiduit şi au scandat "fasciştii". În paralel, la Kiev se desfăşura o paradă organizată de Administraţia proocidentală cu ocazia Zilei Independenţei Ucrainei.

Armata ucraineană este implicată, de câteva luni, în confruntări cu insurgenţi separatişti proruşi, în regiunile Doneţk şi Lugansk.