Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia vrea "amendamente" la tratatul de asociere UE-Ucraina

Abia s-a încheiat summit-ul de la Minsk între Uniunea Europeană, Uniunea Eurasiatică şi Ucraina, că au și apărut reacții care numai înțelegere și cooperare nu dovedesc. Rusia va aboli regimul preferențial referitor la importurile de produse din Ucraina, a anunțat președintele rus, Vladimir Putin. Moscova vrea negocieri tripartite între Rusia, Ucraina şi UE asupra problemelor energetice. În plus, Rusia intenţionează să prezinte în scurt timp un așa-numit plan de "rectificare" a Acordului de Asociere încheiat între Ucraina şi Uniunea Europeană.

Miniştrii energiei din Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană vor lansa, în aproximativ 10 zile, negocieri asupra problemelor din sectorul energetic, anunță site-ul Preşedinţiei ucrainene. Cu puțin timp în urmă, preşedintele rus Vladimir Putin confirma, după o întâlnire bilaterală cu Petro Poroşenko, că Moscova şi Kievul au convenit să relanseze ”dialogul privind problemele din sectorul energetic, inclusiv discuţiile pe tema gazelor ruseşti”.

Întâlnirea de la Minsk dintre Putin şi Poroşenko, care a durat aproape două ore, nu a fost una tocmai amicală, chiar dacă cei doi lideri și-au strâns mâna. Fricțiunile și chiar conflictele în domeniul energetic între Rusia și Ucraina sunt chestiuni aproape obișnuite. De altfel, la mijlocul lunii iunie, Moscova a întrerupt furnizarea gazelor pentru Ucraina, care refuză creşterea preţului cerută de Rusia după înlăturarea regimului prorus al lui Viktor Ianukovici.

Disputele din energie se arată însă a fi numai o parte a neînțelegerilor dintre Kremlin și Kiev.

Vladimir Putin susține că ar fi de folos pentru toți dezvoltarea cooperării între țările din Uniunea Vamală și Ucraina, dar s-a arătat puțin încrezător că acest lucru ar fi posibil în condițiile în care Kievul a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

În conformitate cu declarațiile lui Putin, pentru protejarea pieței interne, Rusia va fi obligată să renunțe cât de repede se poate la regimul preferențial acordat până acum importurilor din Ucraina și să pună în aplicare un regim vamal standard, mai puțin avantajos pentru ucrainieni.

Rusia e supărată din cauză că Ucraina a ales calea spre Uniunea Europeană și nu pe cea spre Uniunea Eurasiatică. Astfel, Rusia intenţionează să prezinte pe 12 septembrie un plan de ”rectificare” a Acordului de Asociere încheiat între Ucraina şi Uniunea Europeană, după cum a anunţat ministrul rus al dezvoltării economice, Aleksei Uliukaev.

”Este vorba de propunerea unor amendamente concrete, care ar trebui să fie introduse în textul de bază al acordului”, a afirmat el, adăugând că propunerea urmează să fie făcută în cursul unei reuniuni ministeriale de la Bruxelles.

Anterior, adjunctul ministrului spunea marţi seara că Moscova, Kievul şi Bruxelles-ul vor continua încercările de a găsi o soluţie pentru îngrijorările Rusiei în legătură cu asocierea Ucrainei cu Uniunea Europeană.

Pacea în Ucraina, condiționată de negocieri cu separatiștii

Până la noi negocieri, între Rusia și Ucraina stă subiectul fierbinte al conflictului din estul ucrainian. La summitul de la Minsk, Vladimir Putin spunea că situația de criză din sud-estul Ucrainei poate fi rezolvată numai pe calea dialogului cu reprezentanții separatiștilor din regiune.

De cealaltă parte, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat miercuri că toate părţile, inclusiv Rusia, au susţinut propunerile sale pentru încetarea confruntărilor în estul Ucrainei.

”Strategia de pacificare pe care vrea s-o aplice Ucraina a fost susţinută de către toţi liderii care au participat la summitului de la Minsk, fără excepţie”, a afirmat Poroșenko, potrivit unui comunicat publicat pe contul său de Facebook. Anterior, Poroșenko aprecia că negocierile de la Minsk au fost ”dificile şi complicate”.

La rândul său, Putin a declarat că Rusia va face totul pentru un proces de pace şi pentru încetarea vărsării de sânge în Ucraina. ”Rusia va face totul pentru procesul de pace, dacă acesta va fi lansat (în Ucraina). Acest proces trebuie să înceapă cât mai curând”, a afirmat Putin. El a adăugat că în cadrul negocierilor s-a convenit asupra unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina. Reuniunea urmează să aibă loc în zilele următoare, la Minsk. De asemenea, preşedinţii Ucrainei şi Rusiei ar fi ajuns la un acord cu privire la consultări între serviciile de frontieră ale celor două state.

Vladimir Putin a comentat arestarea de către serviciile de securitate ucrainene a unor paraşutişti ruşi. El a confirmat declaraţiile unei surse militare ruse, menţionând că cei zece militari participau la misiuni de patrulare la frontiera ruso-ucraineană.

”Încă nu am primit un raport din partea Ministerului Apărării, însă am înţeles că aceşti militari patrulau frontiera şi, posibil, au traversat-o accidental”, a afirmat Putin.

Conform Serviciului ucrainean de securitate, zece paraşutişti ruşi au fost arestaţi la Zerkalnîi, la circa 20 de kilometri de frontieră şi la 50 de kilometri de bastionul separatist Doneţk.

Potrivit Kievului, este vorba despre soldaţi din regimentul 331 al Diviziei 98 aeropurtate, care are baza în Rusia centrală. Soldaţii, care aveau asupra lor documente de identitate şi arme, au declarat că au fost trimişi în regiunea rusă Rostov, aflată la frontiera cu regiunile ucrainene insurgente Doneţk şi Lugansk, şi trimişi apoi pe teritoriul ucrainean, conform aceleiaşi surse.

Armata ucraineană anunţă că o coloană de blindate ruseşti înaintează în sud-estul Ucrainei

Armata ucraineană a anunţat miercuri că o coloană de blindate ruseşti înainta în partea de sud-est a Ucrainei, unde s-a deschis un nou front luni, relatează AFP.

”Avem informaţii cu privire la înaintarea unei coloane alcătuite din 100 de vehicule, inclusiv tancuri, blindate, lansatoare multiple de rachete de tip Grad pe drumul către Starobeşeve-Telmanove”, a precizat centrul de presă al Statului Major al operaţiunii ucrainene în estul ţării, într-un comunicat.

Această coloană ”marcată cu un triunghi sau un cerc alb” se îndreaptă către localitatea Telmanove, situată al aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusă şi la aproximativ 80 de kilometri sud de Doneţk, un bastion al rebelilor proruşi.

Telmanove se află la aproximativ 40 de kilometri nord de Novoazovsk, unde autorităţile ucrainene au afirmat că au oprit altă coloană de blindate ruseşti. Forţele armate ucrainene şi separatişti proruşi erau implicate marţi în tiruri de artilerie, iar cu o zi înainte în lupte terestre.

Rebelii proruşi au anunţat luni lansarea unei contraofensive la sudul bastionului lor de la Doneţk, aparent într-o tentativă de a prinde armata ucraineană într-un cleşte.

Potrivit armatei ucrainene, altă coloană, alcătuită din şase lansatoare de rachete de tip Grad şi camioane cu combatanţi la bord a efectuat o incursiune de pe teritoriul Rusiei în localitatea Dibrovka, situată la 110 kilometri est de Doneţk.

La Doneţk, trei civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore în explozii de obuze, în cartierul Petrovski.

Insurgenţii din Doneţk susţin că 94 de militari ucraineni ”s-au predat”

Rebelii separatiști au anunţat că o companie de 94 de militari ucraineni s-a predat separatiştilor în apropierea localităţii Kuteinikovo, în sud-estul Ucrainei, relatează agenţia rusă Itar-Tass.

Potrivit insurgenţilor, ”armata republicii” Doneţk a capturat marţi 94 de militari ucraineni. ”Peste 50 de militari ucraineni au fost ucişi sai răniţi în confruntările din apropierea satului Kuteinikovo. În urma unor negocieri, 95 de militari ucraineni au acceptat să se predea”, au anunţat separatiştii proruşi într-un comunicat.

Insurgenţii au menţionat, de asemenea, că 11 vehicule blindate ale armatei ucrainene au fost distruse marţi în apropiere de localitatea Vorovskoe, în sud-vestul regiunii Doneţk.

Duminică, insurgenţii proruşi din oraşul ucrainean Doneţk au prezentat, în faţa unei mulţimi adunate în centrul oraşului rebel, zeci de militari ucraineni capturaţi în ultimele săptămâni, în timp ce restul Ucrainei celebra Ziua Independenţei. Militarii, capturaţi în cursul luptelor din estul Ucrainei, au fost aduşi în Piaţa Lenin din Doneţk, unde oamenii adunaţi i-au huiduit şi au scandat ”fasciştii”.

Uniunea Europeană a condamnat această paradă organizată de insurgenţi, denunţând o ”încălcare a reglementărilor internaţionale”.