Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia și insula mică

191363811.jpg

Dmitri Peskov

Un oficial rus ar fi catalogat Marea Britanie la summitul G20 drept o insulă mică pe care nimeni nu o ascultă, declanșând o reacție dură din partea premierului David Cameron. Acesta a spus că Marea Britanie rămâne în continuare o putere mondială în contextul în care tensiunile cu privire la o eventuală intervenție militară în Siria s-au făcut simțite din plin în debutul summitului G20 din Rusia. 

La dineul inaugural, delegația britanică a trebuit să facă față unei serii de întrebări apropo de ce rol mai joacă Regatul pe plan mondial, din moment ce inițial a susținut planurile Americii, dar apoi a eșuat în propriul parlament. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin ar fi subliniat acest incident în fața jurnaliștilor ruși spunându-le că Marea Britanie ar fi devenit irelevantă în plan diplomatic.

Peskov ar fi spus că britanicii sunt o insulă mică. Nimeni nu le dă atenție. Dar nu numai atât: purtătorul de cuvânt ar fi făcut și glume despre oligarhii ruși care cumpără mari părți din cartierul londonez Chelsea și alte districte bogate din capitala britanică. Remarcile, relatate inițial de BBC, nu au putut fi confirmate oficial, dar premierul Cameron nu le-a dezmințit într-un interviu acordat postului. În schimb, primul ministru a spus că nu acceptă această ipoteză și că Marea Britanie rămâne una din marile puteri ale lumii și că va fi unul din liderii care va impulsiona procesul de pace din Siria. De asemenea, Cameron a asigurat că în chestiunea urilizării armelor chimice, țara sa va argumenta în continuare în favoarea unui răspuns ferm.

În ciuda defensivei lui Cameron, mulți parlamentari britanici se tem că pirueta din Legislativul de la Londra în chestiunea unui atac împotriva Siriei ar putea să fi izolat țara pe plan internațional. David Cameron și Barack Obama nu au prevăzută nicio întâlnire bilaterală la St. Petersburg fapt ce alimentează speculațiile că relațiile americano-britanice s-ar fi deteriorat după votul din Camera Comunelor care interzice implicarea Londrei într-un eventual atac.