Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniune de urgenţă a ONU pe tema situaţiei din Ucraina

  • Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenţă pe tema situaţiei din Ucraina joi, în urma informaţiilor potrivit cărora trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean, transmite AFP.
  • Un oficial NATO afirmă că peste o mie de soldaţi ruşi luptă pe teritoriul ucrainean

Această reuniune de urgenţă a fost solicitată de Lituania, în timp ce Kievul a cerut statelor occidentale un ajutor militar "de anvergură" în contextul intrării trupelor ruse în estul separatist, generând temeri privind un război deschis între Rusia şi Ucraina, potrivit Mediafax.

Kievul a afirmat joi că "trupe ruse" au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat, într-un mesaj televizat, că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza "intruziunii trupelor ruse" în Ucraina, unde situaţia se "deteriorează rapid". El a adăugat că a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, pentru a elabora un plan de acţiune.

La rândul său, un important oficial militar din cadrul NATO a declarat că peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent pe teritoriul ucrainean şi în special în zona oraşului Novoazovsk, apreciind că prezenţa acestora este "foarte îngrijorătoare".

Ambasadorul rus la OSCE, Andrei Kelin, a declarat însă, la finalul unei reuniuni a organizaţiei la Viena, că nu există soldaţi ruşi în Ucraina.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acţionează pe teritoriul său pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene. Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens.

Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.

O sursă de la Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenţii ruseşti de presă, că aceste trupe au trecut frontiera "în mod accidental".

 

Peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent pe teritoriul ucrainean şi în special în zona oraşului Novoazovsk, a declarat joi un important oficial militar din cadrul NATO, apreciind că prezenţa acestora este "foarte îngrijorătoare", relatează AFP.

"Mult peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent în Ucraina. Ei îi susţin pe separatişti, luptă alături de ei" împotriva forţelor armate ucrainene, a afirmat oficialul NATO, precizând că se bazează pe "o estimare foarte prudentă".

Aceşti soldaţi, care nu poartă nici o insignă, pot fi recunoscuţi "după conduită", care este cea a unor "militari profesionişti", a adăugat el, insistând asupra faptului că tot mai multe informaţii circulă în spaţiul public referitor la faptul că soldaţi ruşi au murit în aceste lupte.

"Ei operează echipamente sofisticate, îi consiliază pe soldaţii separatişti şi avansează până la 40-50 de kilometri în teritoriul ucrainean", a mai spus acest ofiţer.