Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Traian Băsescu: “Nu s-a produs o invazie”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie, arătând că ceea ce se petrece în estul acestei ţări este "o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Federaţia Rusă îl acordă separatiştilor", relatează Mediafax.

Într-o declaraţie de presă susţinută joi seară la Palatul Cotroceni, şeful statului a menţionat că doreşte să precizeze evaluarea şi poziţia României cu privire la evenimentele din Ucraina de est.

"În primul rând, aş vrea să clarific faptul că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia înseamnă unităţi mari, unităţi aviaţie, toate categoriile de forţe care pur şi simplu invadează un teritoriu. Deci nu suntem în faţa unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Federaţia Rusă îl acordă separatiştilor", a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului a menţionat că "sprijinul se manifestă prin două modalităţi", unul fiind "infiltrarea de militari specialişti ca ofiţeri de comandă, dar şi specialişti în operarea tehnicii de luptă moderne pe care Federaţia Rusă o pune la dispoziţia separatiştilor", iar "al al doilea element al escaladării este transferul tot mai masiv de tehnică de luptă către separatişti".

"În analiza pe care am făcut-o astăzi, cu MAE, ministru şi secretari de stat, cu serviciile de informaţii, ale Armatei, de asemenea SIE şi SRI, la care au participat cele mai autorizate persoane în analiza situaţiei, în baza informaţiilor pe care le-am avut între orele 17.00 şi 18.00, putem aprecia că, urmare a escaladării introducerii de tehnică militară şi specialişti, practic se produce o debalansare a raporturilor de forţe în favoarea separatiştilor, ceea ce, în evaluarea noastră, va duce la stoparea ofensivei armatei ucrainene dacă, la rândul său, statul ucrainean nu ia măsuri de menţinere a capacităţii de luptă superioare pe care a avut-o până acum faţă de separatişti", a mai spus preşedintele Băsescu.